zal Mohammed naar de berg moeten komen,… moet oud-profwielrenner Thijs Zonneveld gedacht hebben toen hij het plan vatte om een berg te laten bouwen in Nederland. Zin om ver te reizen had Thijs blijkbaar niet.

Ik heb er een tijdje over nagedacht, maar ik weet niet wat ik moet vinden van zo’n berg in ons platte landschap. Ik vraag me af hoe vaak ik serieus gebruik zal gaan maken van die berg. Heel eerlijk gezegd denk ik niet veel. Ik fiets namelijk toch liever vanuit mijn huis een eind weg en Flevoland (als ie daar komt te liggen) ligt niet bij mij om de hoek; bij wie wel zou ik zeggen. Natuurlijk, we moeten nu een eindje rijden voor de echte bergen, maar dat heeft ook zo z’n charmes. en ik ben bang dat ik die in de Noordoostpolder toch echt ga missen. Waar is dat prachtige uitzicht vanaf de top, het heerlijke Franse wijntje aan het einde van je tocht of het zonnetje dat tijdens het fietsen, op de zware momenten, troost biedt?

Bram Tankink zei ooit: Je moet een berg respecteren. Als je een vriend bent van de berg, dan wordt de berg ook een vriend van jou. Aan de voet van een berg zeg ik ook altijd: `Goh, wat ben jij een verschrikkelijk mooie berg.’ Maar geldt dit ook voor kunstmatige bergen? Echte bergen vind ik prachtig, omdat het BERGEN zijn en niet een berg die vanuit het niets opduikt. Ik vraag me dan ook af hoeveel zin ik eigenlijk heb om een berg op te fietsen, waarvoor ik mezelf toch al een peptalk moet geven met de spierpijn van de volgende dag in gedachten, als ik voor de berg denk: Goh, wat ben jij een verschrikkelijk lelijke berg.

En nu ik toch iedereen al ontmoedigd heb om eens de nieuwe berg te gaan beklimmen, kan ik nog wel even doorgaan met het becommentariëren van dit absurde idee. Noem het woord ‘ crisis’ en iedereen weet genoeg. Overal waar ik kom, maakt iedereen zich druk om zijn baan, over al die gehandicapte mensen die vanaf volgend jaar geen geld meer krijgen en over onze regering die niet meer fatsoenlijk tegen elkaar kan praten. Moeten we het dan echt over het aanschaffen van een berg gaan hebben? Ik voel plaatsvervangende schaamte.

Ik ben heel erg benieuwd of de berg er komt en houd de ontwikkelingen goed in de gaten, des te meer omdat mijn man het een fantastisch idee vindt en zelfs al een tip naar de initiatiefnemers heeft gestuurd. Het leuke van deze grap is dat het misschien werkelijkheid gaat worden. Misschien zie je me nog weleens naar de top rijden…ik zeg nooit nooit, je moet toch alles een keer gedaan hebben voordat je er iets van mag vinden…

Xxxx Juist!

Tags: