Heeft Armstrong nu gebruikt of niet? We zullen het wellicht nooit te weten komen. Terecht of onterecht, feit is dat hij zijn 7 tourtitels al kwijt is en misschien het prijzengeld 2,9 miljoen mag komen inleveren. Hoe triest! Met terugwerkende kracht titels afnemen, en niet eens waardige opvolgers kunnen vinden. Zou een waardige opvolger überhaupt blij zijn met een ritzege van zeven jaar terug?

Waarom lopen we al jaren te rommelen met die doping? In 1969 viel al de eerste dopingdode in de wielersport, Tom Simpson. Nou vallen ze niet als appels van de boom dood neer maar is er dan sindsdien niets veranderd? Behalve dat het dopinggebruik flink is toegenomen? Het lijkt bijna wel alsof je er niet bij hoort als je niet gebruikt, sterker nog, dat je geen schijn van kans maakt om op eigen kracht de tour te kunnen winnen. Als ik kijk naar de omvang van het gebruik dan lijken het wel snoepjes die ingenomen worden. In die zin lijkt het in de wielerwereld een onderdeel te zijn geworden van het beoefenen van topsport. Nu de maximale grenzen van het eigen kunnen zijn bereikt, de fiets niet lichter en het outfit niet aerodynamischer kan, moeten de verschillen in seconden, want daar hebben we het toch inmiddels over, op een andere manier verkregen worden. Rode bieten eten levert extra zuurstof in je bloed op, bloedtranfusies en epo doen hetzelfde, alleen zet dit pas echt zoden aan de dijk. Waar ligt eigenlijk nog de grens?

Ik houd van een eerlijk spel, vind dat de beste moet winnen. Waarom nemen ze niet wat rigoureuzere stappen als iemand van de doping heeft gesnoept? In het normale leven gun ik iemand bij een fout graag een tweede kans maar waarom schrappen we die niet bij dopinggebruik in de wielersport? Ik denk dat een renner zich wel twee keer achter de oren krabt voor die naar de doping grijpt, de kans dat je hele carrière voorbij kan zijn zal een goede motivatie zijn om het niet te gebruiken.

Armstrong heeft uiteindelijk al die jaren voor ‘niets’ gefietst. Mij lijkt het niet prettig om op zo’n leven terug te moeten kijken. Aan de andere kant, als de nummers 2 en 3 (en misschien de 4 en 5…) toch ook aan de verboden middelen hebben gezeten, zou je alsnog kunnen spreken over een ‘eerlijke’ overwinning van Armstrong…

Xxxx Juist!