Weet je wat ik nou zo leuk vind aan wielrennen? Dat jong en oud het kan!

Ik ben niet goed in schatten maar laatst zag ik een man wielrennen waarvan ik met bijna absolute zekerheid kan zeggen dat hij boven de 70 was. Het fanatisme en plezier straalde ervan af en dat gaf een mooi plaatje.

‘Jong geleerd’ kan in de wielerwereld vanaf ongeveer 6 jaar; Voor die leeftijd bestaan racefietsjes en vanaf die leeftijd ben je bij de meeste wielerclubs welkom. Leuk voor mijn zoontje dacht ik laatst nog, maar goed die moet überhaupt eerst nog leren fietsen…

Ook succesvol zijn, kan op oude en jonge leeftijd in de wielerwereld. De Belgische wielrenner Karel Kaers werd in 1934 op twintigjarige leeftijd de jongste wereldkampioen wielrennen op de weg ooit. Het is alweer even geleden dus dat record mag wel weer eens verbroken worden!

Dat je ook als oudere nog steeds succesvol kan zijn bewees Pierre Vaesen, hij werd 5-voudig wereldkampioen wielrennen bij de veteranen. Op 91-jarige leeftijd, in 1998, werd hij voor de laatste maal wereldkampioen in St. Johann (Oostenrijk).

Al wielrennend oud worden, is dus een groot feest! Het vooruitzicht om nog een keertje wereldkampioen te worden blijft; een fijn streven! Maar stel dat het kampioenschap toch niets wordt dan vind ik het gewoon fijn te weten dat als ik straks tachtig ben, mooi niet op een suf hometrainertje op zolder mijn gezondheid op peil hoef te houden, nee dan stap ik lekker op mijn hippe fiets en geniet van alles om me heen. Mooier ouder worden kan toch bijna niet!

Xxxx Juist!