Wij Nederlanders zijn gek op ons kikkerlandje.

Dat blijkt wel uit het feit dat we op zaterdagavond massaal voor ‘Ik houd van Holland’ zitten en ook de Hollandse lekkernijen drop (al blijkt drop oorspronkelijk niet uit Nederland te komen, met 2 kilo drop per persoon per jaar durf ik het wel onder typisch Hollands te plaatsen), zoute haring en kaas zijn niet aan te slepen. Persoonlijk loop ik heerlijk met mijn zoontje rond in een kinderwagen van Easywalker en fiets ik vrolijk de stad door op mijn Sparta Granny Country. Hollandser kan het toch niet?
Maar toen ik jaren terug op zoek ging naar een racefiets kwam het niet eens in mij op om te kijken naar Nederlandse merken, want ik staarde me blind op alle mooie Italiaanse modelletjes. Daar heb ik nu natuurlijk spijt van, want merken als Cornelo, Vusolo en Beone maken mij echt blij. En dan fiets je toch lekker op Hollandse degelijkheid, met misschien hier en daar wat buitenlandse invloed.

De historie van de racefiets gaat al ver terug. Met de uitvinding van de fiets in 1816 ontstonden al gelijk de wielerwedstrijden; dus ook de racefiets. Nou is de fiets van toen niet meer te vergelijken met de fiets van nu en gelukkig maar zou ik zeggen, want de Hoge bi (zeer groot voorwiel en een klein achterwiel) ook wel de eerste racefiets genoemd leek mij gezien mijn hoogtevrees niet echt comfortabel.

De Nederlandse fietsindustrie kwam daardoor in de 19e eeuw op gang maar wel relatief laat in vergelijking met landen als Frankrijk en Engeland. Misschien dat de Nederlandse racefiets deze achterstand nog niet heeft kunnen inlopen, En dat voor ons Nederland, hét fietsland…

Nou is het wel zo dat Nederland op dit moment een van de meest succesvolle fietsindustrieën ter wereld heeft. Wie kent de Gazelle, Batavus en Sparta niet zou ik zeggen. Ook de racefietsen van enkele van deze merken doen het goed maar dat succes gun ik alle andere Nederlandse racefietsmerken ook. Hoe het ook zij,  mijn volgende aanschaf wordt in ieder geval een oer-Hollandse racefiets!

Xxxx Juist!