De 6-daagsen begonnen anders dan we ze nu gewend zijn. Enorm populair, met name in de Verenigde Staten. In een tijd maar kort na de afschaffing van de slavernij was het juist de Afro-Amerikaanse Marshall “Major” Taylor die liet zien een uitzonderlijk fietstalent te zijn.

De eerst 6-daagse race werd ruim 130 jaar geleden georganiseerd in Birmingham, Engeland. Toen werd nog gereden op de hoge bi, of vélocipède, de fietsen met het enorme voorwiel en heel kleine achterwiel. Kort daarop werd er op de fiets gereden zoals we het nu kennen, met het ‘diamantframe’. Bij de eerste edities ging waar de renners solo reden ging het erom wie de grootste afstand kon rijden, waarbij ze het presteerden om zo’n 530 kilometer per dag te rijden. En toen was men nog niet bezig met de voeding en trainingsmethoden zoals we die nu kennen. De races waren daarom ook letterlijk een uitputtingsslag waarbij de renners vochten tegen de slaap. Dit veroorzaakte ook niet geheel verrassend de nodige ongelukken.

Marshall “Major” Taylor was niet alleen bijzonder omdat hij in die tijd als Afro-Amerikaan het opnam tegen de andere blanke renners, hij was ook verreweg de beste. In zijn eerste 6-daagse op 7 december 1896 werd hij achtste. Twee jaar later wordt hij wereldkampioen op de sprint in Montreal.

Drankenlabel Hennesy maakt ook een reclamespot over Taylor en maakte mede dewz korte film mogelijk. Dat mogen ze van ons vaker doen!