De naam ‘Alpe d’Huez’ voor een fiets die je de bergen over moet helpen vind ik persoonlijk niet meteen heel origineel. Maar het gaat om een fiets van het Franse merk Time, dat hemelsbreed nog geen 50 kilometer van de voet van de Alpe d’Huez is verwijderd. Of zoals Time het zelf benoemd: “Als buren is het logisch dat Time en Alpe d’Huez samenwerken aan een project waarbij een legendarische plek en Frans vakwerk samenkomen”. In dat perspectief zit er dus toch mooie gedachte achter de naam van deze fiets.

De Alpe d’Huez wordt geheel gefabriceerd in Frankrijk. In hun eigen fabriek maken ze gebruik van veel verschillende soorten carbon, kevlar en vectran vezels om de juiste stijfheid, comfort en gewicht aan het frame mee te geven op de plekken dat het ook nodig is. Deze ‘altitude bike’ is 8,6% lichter dan zijn voorganger. Een ongelakt frame zonder vork, maat S, weegt 840 gram. Een goeie fiets voor in de bergen is niet enkel een kwestie van een lichtgewicht fiets, aldus Time. Door gebruik van specifieke vezels op de juiste plek is het frame naar eigen zeggen zo’n 25% stijver geworden. Deze stijfheid moet zorgen voor een directe krachtoverbrenging en scherp stuurgedrag in de afdalingen.

Om het comfort van de fiets te verhogen maken ze bij Time gebruik van de Aktiv technologie. Deze techniek is verwerkt in een (optionele) voorvork. De vork behoudt zijn stijfheid, maar zal zo’n 30% van de trillingen opvangen. Deze vork wordt niet standaard meegeleverd, maar kost € 500,- meer ten opzichte van een standaard vork.

De fiets kan via een online configurator worden samengesteld naar eigen wens. Hierbij gaan ze uit van het ‘instapmodel’ waar een prijskaartje van € 6304,- aan hangt. Via acht stappen kan je vervolgens de fiets helemaal naar eigen wens (inclusief kleurstelling) customizen. De standaard uitvoering heeft een mechanische Shimano Ultegra groep, standaard voorvork, stuurpen en een set Mavic Ksyrium wielen. Het toevoegen van de Aktiv vork, een DI2 groep en een set carbon wielen laat het prijskaartje al snel richting de € 10.000,- of meer gaan.

via TIME

Gerelateerd