Hoewel een beetje innovatie in de wielerwereld soms tergend langzaam kan gaan, staat deze gelukkig niet helemaal stil. De mensen van Titici laten dat mooi zien.

Titici mag dan met iets nieuws aankomen, nieuw zijn ze zelf allerminst. Begonnen in de jaren ’80 met MTB frames onder de naam Tecno Telai Ciclo. Dat is ook het moment dat ze beginnen met lasrobots. Geen kleinschalig werk dus. In de jaren negentig wordt de naam afgekort naar TITICI. Vanaf 2003 zijn ze ook met carbon gaan werken, met name voor het mountainbiken. Dit jaar zijn ze met het “Flexy” concept op de markt gekomen. Als je kijkt naar de bovenbuis begrijp je meteen waar de naam vandaan komt. Die is van de zijkant gezien akelig dun! Titici gebruik daarvoor hun gepatenteerde P.A.T., of Plate Absorber Technology. Dit zorgt ervoor dat het frame verticaal meer flex heeft, terwijl het nog steeds een heel hoge laterale- en torsiestijfheid zou moeten hebben. Volgens Titici zou dit voor een zeer comfortabele rit moeten zorgen, zonder dus in te hoeven boeten aan ‘sportiviteit’.

Alles wordt met de hand gemaakt en je kan een frame ook volledig custom op maat laten maken. Geen fabrieksfietsen dus ondanks dat ze daar ooit sterk in waren. Prijzen hebben we nog niet, ze zijn vooralsnog alleen in Italië en Engeland verkrijgbaar, maar aan handgemaakte maatwerk carbonfietsen hangt altijd een stevig prijskaartje. In de afbeelding hierboven zie je de velgrem uitvoering, hieronder de Disc en daaronder de Gravel.

Titici

Gerelateerd