Joop geeft startschot tijdens zijn eigen Classic

Begint het alweer een beetje te kriebelen? Na de eerste rondes in warme oorden gaat het hier ook weer gebeuren, net als de toertochten! De Joop Zoetemelk Classic is traditiegetrouw één van de eersten van het seizoen.

Misschien niet de allereerste, maar het is nog altijd vroeg in het seizoen en je kan met de langste afstand van 150km mooi het seizoen aftrappen. Daar waar het bij het vorige editie nog behoorlijk koud was na een veel strengere winter heb je dit jaar misschien wat beter de conditie kunnen onderhouden. Zet je dat desalniettemin schrap voor een echte Hollandse rit want de wind zal hoogst waarschijnlijk je grootste tegenstander zijn in de Zuid-Hollandse polders rondom Leiden en Joop’s geboorteplaats Rijpwetering.

Zoals je bij een tocht met twee sterren van de NTFU mag verwachten is alles goed geregeld. Veiligheid, tussenstops met voorzieningen en douchen na afloop zijn zaken die daar standaard bij horen. Na afloop kan je in het gezellige clubhuis van LRTV Swift even bijkomen terwijl je alle parafernalia aan de muren en het plafond bekijkt.

Mooie routes voor elke renner
Met vier verschillende routes van 50, 75, 100 en 150km is de tocht perfect voor zowel de beginnende als geoefende renner. Zelfs voor handbikers is er een zogenaamde genietroute van 25km. En er zijn geen beklimming natuurlijk, platter wordt het niet. Dat laatste beetje energie kan je overigens wel mooi uitspurten bij de laatste meters op De Bult bij wielerclub Swift. Lekker glooiend met uitzicht op het clubhuis!

Als de huidige temperaturen zich een beetje door blijven zetten kan het een heerlijke lentetocht worden. Neem desalniettemin wel een wind- of regenjack mee, daar wil je halverwege geen spijt van krijgen. De verschillende routes gaan door het gebied waar Joop in zijn juniorentijd zelf ook trainde. Los daarvan is het echt een mooi gebied om doorheen te fietsen met zijn kenmerkende dorpjes en polders. Het ene moment rij je lekker met de wind mee en na de volgende bocht is het weer stoempen geblazen. Een mooi groepje is niet alleen maar goed voor de gezelligheid, je kan elkaar dan ook mooi aflossen in de wind.

Limiet aantal deelnemers, meedoen alleen na voorinschrijving!
Wegens de steeds grotere belangstelling in voorgaande jaren is bij de achtste editie een limiet van 6000 deelnemers ingesteld. Deelname kan alleen na voorinschrijving via www.swift-joopzoetemelkclassic.nl met als deadline 8 maart 2014. Inschrijven kost € 12,-. Groepen van minimaal 10 deelnemers betalen € 10,- pp. Inschrijven op de dag zelf is niet mogelijk.

De laatste lootjes op de Bult tijdens Joop Zoetemelk Classic Standbeeld Joop Zoetemelk in RijpweteringJoop Zoetemelk TdF 1986- foto Cor Vos ©2007
Joop Zoetemelk tijdens de Tour de France van 1986 (foto Cor Vos)