Ze hebben een punt, heel veel beter kan eigenlijk niet; met vrienden fietsend door de Ardennen om trappistbrouwerijen te bezoeken.

Erik Dekker reedt met mee in deze tocht waarbij een groep van vier de trappistbrouwerijen van Orval, Chimay en Rochefort bezoeken. Er zijn slechts 11 van deze brouwerijen op de wereld, waarvan er 6 in België en 3 in de Belgische Ardennen en 2 in Nederland. Niet te verwarren overigens met de “Abdijbieren”. Die naam schijn je ook te kunnen kopen. Een trappist is een bier dat door trappisten, monniken van de orde der cisterciënzers, wordt gebrouwen. Het refereert naar de herkomst, niet naar het soort bier. Er is een aantal regels om de naam “trappist” te gebruiken voor je bier;

  • Het moet binnen de muren of in de nabijheid van de abdij worden geproduceerd
  • Het moet door of onder toezicht van de kloostergemeenschap worden geproduceerd en de exploitatie moet ondergeschikt zijn aan het klooster
  • De opbrengsten moeten worden gebruikt voor het levensonderhoud van de monniken en voor het onderhoud van het klooster. Wat overblijft, moet aan sociale werken worden besteed.

Leuke wetenswaardigheid is nog dat het bier van de trappisten van de Sint-Sixtusabdij in België – Westvleteren – meerdere malen tot het beste bier ter wereld is gekroond.

 

Rapha Trappist Brewery Tour

bron trappistbier; Wikipedia

Tags: