Sven Nys laat van zich horen op de eerste dag van het nieuwe jaar met een nieuw team, nieuwe fiets én een overwinning.

Naast een hagelnieuw jaar was er op 1 januari nog meer nieuws te vertellen in cross-land. Natuurlijk in eerste instantie de overstap van regerend wereldkampioen Sven Nys naar het nieuwe Crelan-AA Drink team samen met Sven Vanthourenhout. Een tweede minstens zo nieuwswaardig feit is de overstap van zijn vertrouwde (15 jaar mee gereden!) Colnago naar Trek.

Op 1 januari voorafgaand aan de GP Sven Nys in Baal presenteerde het Amerikaanse merk uit Waterloo, Wisconsin zijn eerste volledige lijn carbon cyclocross fietsen onder de naam Boone. Een duidelijk signaal over de verder toegenomen populariteit van cyclocross en waarmee Trek nu ook voor alle ’tweewieler-disciplines’ een ruim aanbod heeft.

De andere wereldkampioen in hun gelederen, Katie Compton, heeft met haar ruime ervaring bijgedragen aan het ontwerp van de geometrie van de nieuwe crosser van Trek. Na verschillende rondes van testen en aanpassen moet het de perfecte crossfiets worden die voor alle soorten terrein geschikt is. Toen Sven Nys aangetrokken werd was het proces al vergevorderd. Zijn oordeel na de eerste kennismaking met het prototype destijds: “Hij is perfect.”

Voor de Boone gebruikt Trek de technologie die we ook kennen van de Domane, namelijk de IsoSpeed decoupler. Hiermee worden de boven- en zitbuis van elkaar ontkoppelt waardoor het frame meer flex krijgt, maar niet hoeft in te leveren aan stabiliteit. Een ander opvallend feit is dat de Boone volgens Trek inclusief schijfremmen maar liefst een kilo lichter is dan een aantal van zijn concurrenten zonder schijfremmen. De fietsen zijn allemaal gemaakt van het door Trek zelf ontwikkelde OCLV carbon met de ingebouwde Carbon Armor bescherming waardoor het langer mee moet gaan en geschikt moet zijn voor de zwaarste parcours.

De Boone komt binnenkort in drie uitvoeringen (de 5, 7 en 9) op de markt in zowel cantilever als schijfrem uitvoering en als frameset.

Inmiddels kunnen we ook wel stellen dat de Boone de verwachtingen waarmaakt; Nys won zijn eigen Grote Prijs dit jaar met overmacht.

 

trek-boone-sven-nys2 trek-boone-sven-nys3

trek-boone-compton2 trek-boone-compton

Hieronder nog even vanaf de zijkant in volgorde Boone 5, 7 en 9 (waarbij alleen de 5 met schijfremmen is afgebeeld).

trek-boone-5-disctrek-boone-7-2 trek-boone-9