Twelve.Sixteen is een nieuwe naam in de fietswereld. Brian Holm is dat niet, maar misschien is hij toch onbekend voor je omdat hij vooral achter de schermen werkt. Voor degene die Brian Holm niet kennen: in de jaren 90 was hij professioneel wielrenner en tegenwoordig werkt hij als sports director van het Quick-Step Floors Pro Cycling Team. En nu heeft hij begin deze maand een nieuw fietskledingmerk gelanceerd met de naam Twelve.Sixteen. De naam komt van het tien kilometer record dat Brian Holm ooit heeft neergezet met een tijd van twaalf minuten en zestien seconden.

Maar hoe komt een sports director erbij om een fietskledingmerk te beginnen? Dat komt voort uit een grote liefde voor het wielrennen. Op de website van het Quick-Step team valt te lezen dat deze ‘king of cool’, zoals ze hem noemen, naast de koers ook een grote liefde heeft voor de mode in de wielersport. Zo schijnt hij koffers vol met oude wielerkleding te hebben. Dus misschien is de combinatie van sports director en eigenaar van een fietskledingmerk niet eens zo gek.

De collectie voor dit jonge merk is nog niet zo groot. Het gaat om vier jerseys en twee bibshorts voor de mannen. En de vrouwen hebben de keuze uit twee jerseys en één bibshort. De vrouwenkleding heeft een specifieke damespasvorm, maar voor de rest komen de jerseys en bibshorts qua techniek en materiaal allemaal overeen. Deze technieken en materialen komen van BioRacer, met wie 12.16 heeft samengewerkt voor de collectie. Op veel punten zijn de producten van beide merken dan ook gelijk, alleen is het assortiment van 12.16 veel kleiner.

12.16 heeft namelijk maar één type jersey, maar wel in verschillende designs. De jerseys zijn afgestemd op aerodynamica met een bodyfit construction en materiaal zoals Lycra en Matrix. Veel technische termen, maar het komt neer op een strakke pasvorm met flexibel materiaal dat ervoor zou moeten zorgen dat de kleding zowel aerodynamisch als comfortabel is doordat het materiaal met je lichaam meebeweegt. Lycra is bij de meeste fietsers wel bekend als een materiaal dat in fietskleding wordt gestopt. Matrix is dan weer een variant van Lycra dat licht en ademend zou moeten zijn. De jerseys onderscheiden zich dus van elkaar door de kleuren en het design. De meeste jerseys hebben rustige kleuren, zoals blauw en grijs. En in combinatie met het minimalistisch design zien de jerseys er stijlvol uit. Voor wie graag kleurige kleding draagt is er de special edition met oranje, roze en blauwe vlakken. Voor de bibshorts is er niet veel speciaals te melden. De broeken zijn gemaakt van Lycra en hebben een zeem zonder naden en stiksels. Iets wat bij bijna alle kwaliteitsmerken terug te vinden is.

De prijzen voor de jerseys zijn € 108,- en voor broeken betaal je € 121,-. Daarmee zijn de prijzen hoger dan de vergelijkbare producten van BioRacer. Je betaalt bij 12.16 dus vooral extra voor het design dat Brian Holm en team eraan heeft gegeven. Maar met dat design heb je wel een outfit die je nog niet vaak gaat tegen komen onderweg.

  

Twelve.Sixteen

Gerelateerd

Tags: