Elk merk heeft zo zijn eigen technieken die vaak een mooie naam hebben gekregen. Maar wat doet de techniek en hoe werkt het? Deze keer lichten we Dynalast van Shimano eruit.

Pijnlijke kuiten en/of hamstrings
Elke wielrenner kent wel het gevoel van pijnlijke kuiten en hamstrings als je na een flinke training de trap op moet. Rekken en strekken voor of na een training kan dit gevoel verlichten, maar het liefst wil je dit voorkomen. Een techniek van Shimano, die verwerkt is in de nieuwere schoenen, kan deze klachten verminderen.

Shimano Dynalast is de naam van die techniek die is toegepast op de leest van de schoen. Het is eigenlijk een relatief eenvoudige aanpassing, maar dit kan net dat verschil maken. Vergelijk het een beetje met een zadel dat net een halve centimeter te hoog staat, waardoor je last van je rug kan krijgen. Shimano heeft de zool van de schoenen meer aangepast aan de vorm van de voet. Het uiteinde van de schoen, de kant van de tenen, is wat naar beneden geplaatst. Als je namelijk een schoen vanaf de zijkant bekijkt zie je de neus licht oplopen. Dynalast verminderd deze oplopende lijn aan de binnenzijde van de schoen. Wanneer je zelf je tenen omhoog beweegt, zonder de rest van de voet te bewegen kan je de spanning op je kuitspieren voelen. Je kan dit simpel testen door met je vingers op je kuitspier te drukken terwijl je je tenen beweegt. Ditzelfde gebeurt met je spieren wanneer je voet in een schoen zit waarvan de voorkant omhoog loopt.

Doordat deze oplopende voorkant van de schoen door Dynalast wordt geminimaliseerd, gaan je tenen ook minder omhoog staan. Dit betekend minder spanning op je kuit en, in het verlengde daarvan, je hamstring. Elk pijntje of onprettig gevoel op een fiets, kost energie. Dynalast van Shimano kan daarbij net even helpen.

Via Shimano

Tags: