Wat een verschrikkelijk nieuws ontvingen we vanmorgen: Mike Hall, een bekend gezicht in de wereld van het ultrafietsen, is omgekomen bij een ongeluk op de snelweg tijdens de Indian Pacific Wheel Race, even ten zuiden van Canberra in Australië.

Ultrafietsers zijn veelal op zichzelf aangewezen. Ook de Indian Pacific Wheel Race is unsupported, dat wil zeggen dat de fietsers van punt A naar B moeten rijden en in alles zelf moeten voorzien, dus ook slapen en eten. Daarbij mogen ze ook geen gebruik maken van hulp van anderen. De 5.500 km lange tocht van Fremantle (nabij Perth) naar Sydney heeft een vaste route die grofweg langs de kust loopt en door verschillende soorten van landschappen gaat. Ultrafietsers heten niet voor niets ultrafietsers. Ze zijn in staat om de hele dag op de fiets te zitten en afstanden als deze met slechts enkele uren slaap per dag te kunnen overbruggen. Dat betekent ook dat ze vaak ’s nachts doorfietsen. Zichtbaarheid is dan natuurlijk belangrijk en de fietsers houden hier ook zeker rekening mee.

Het ongeluk vond plaats op de Monaro Highway ten zuiden van Canberra in de ochtend rond 6.30 toen het donker was, maar niet mistig, aldus de lokale politie. De race organisatie had al een vermoeden dat Hall hierbij betrokken kon zijn omdat zijn GPS tracker die elke rijder bij zich heeft sindsdien geen beweging meer liet zien. Uiteindelijk werd later die dag door de politie bevestigd dat Hall ter plekke is overleden aan zijn verwondingen. De organisatie heeft daarop besloten de race te annuleren en zijn nu druk bezig om alle rijders, die verspreid rijden over het hele parcours, hierover te informeren. Hall was samen met Kristof Allegaert een van de grote kanshebbers voor de overwinning.

Over het algemeen zijn de deelnemers fietsers met veel ervaring met dergelijke afstanden. Zo ook Mike Hall, die een bekend gezicht was in de wereld van het ultrafietsen. Hij won al eerder in 2012 de World Cycle Race (van een kleine 29.000 km, in 92 dagen), twee keer de Tour Divide (ongeveer 4.500 km) en de TransAm Bicycle Race (ongeveer 7.000 km). Hij is ook de organisator van de Transcontinental Race die dit jaar voor de vijfde keer plaats zal vinden.

Deze zondag zal er in Sydney een rit georganiseerd worden ter nagedachtenis aan Hall. We wensen de vrienden en familie van Mike Hall veel sterkte in deze moeilijke tijd.

Day 12 – We witnessed the most enthralling day in Survival Cycling ever. After 4,500 km Mike Hall took the lead which then began a 1,000km sprint finish towards the Sydney Opera House.Film by: Anthony GordonAerial Cinematography: Troy Grice

Geplaatst door Indian Pacific Wheel Race op woensdag 29 maart 2017

Headerfoto Mike Hall via kinesis.co.uk