Alsof we de laatste jaren het spoor niet al volledig bijster zijn geraakt wat betreft bottom brackets komen Argonaut en Chris King met iets waar eigenlijk niemand op zit te wachten; een eigen bracket standaard. Maar als je ooit een krakend bracket hebt gehad is dit precies waar je wél op zit te wachten.

Of je er dus op zit te wacht hangt mede af van je ervaringen met het huidige PressFit 30 (PF30) systeem. Dat systeem is in feite een samensmelting van BB30 met Press-Fit bottom brackets. Bij PF30 zitten de lagers in de cups van het bottom bracket welke in het frame geperst is. Het is dan geschikt voor een 30mm as (van je crank) of kleiner als je een adapter gebruikt, wat veel merken van cranks hebben. Hieronder een schematische weergave van het PF30 systeem (schema van wheelsmfg.com). Een van de grote voordelen van PF30 is dat je er nagenoeg elk crankstel mee kan gebruiken dat er op de markt is, mits er een adapter voor is.

bb_standards_pf30_exploded-scheme-by-http-wheelsmfg.com

Eigenlijk een heel mooi systeem, maar het gaat ook gepaard met problemen, zo ondervond oprichter van Argonaut Cycles, Ben Farver, die regelmatig klachten kreeg van zijn klanten over krakende bottom brackets. Samen met de mensen van Chris King ging hij kijken naar een oplossing. Volgens Bob Scales, Marketing Manager bij Chris King, zit het probleem in de minimale tolerantie tussen frame- en onderdeelproducenten. “Een systeem met een (schroef)draad verminderd de prestatierisico’s die gepaard gaan met het gemak van PressFit producten en levert uiteindelijk een betrouwbaar, hoogwaardig product voor renner.”, zegt hij.

Een systeem met een draad is dus eigenlijk het beste, maar grote lagers ook. En daarin wordt je in het traditionele BSA bracket (zie schema van wheelsmfg.com hieronder) beperkt, als ook in de keuze van het crankset dat je wilt gebruiken.

bb_standards_BSA_exploded-scheme-by-http-wheelsmfg.com-

Chris King Thread Fit 30i
Uit de samenwerking tussen Argonaut en Chris King kwam het Thread Fit 30i en de – open –  T47 standaard voort als oplossing voor de problemen die zich voor kunnen doen met een PressFit setup. De oplossing is eigenlijk heel eenvoudig. Het gebruikt nog steeds een standaard PF30 schaal die in het frame geperst wordt, maar dan met een draad waarin een bottom bracket gedraaid kan worden. In dit geval dus Chris King’s nieuwe bracket. Prijzen hebben we helaas nog niet.

Argonaut-Chris-King-4Argonaut-Chris-King-3

Toch niet zo heel nieuw?
Zoals we al zeiden zagen wij ook door de bomen het bos (bijna) niet meer als het gaat om bottom bracket standaarden. Met een beetje research kwamen we al snel bij een ander PF30 threaded bottom bracket, namelijk van Wheels Manufacturing Inc.. Een vergelijkbaar concept, een PF30 schaal met draad. Die hebben meteen ook drie varianten van USD 74 tot USD 175. Wie er dan de eerste was is eigenlijk niet eens zo belangrijk. Het gaat om een open standaard die dus hopelijk ook door andere fabrikanten opgepikt gaat worden.

mfgswheels.com-pf30-thd-zer-blk_1

Revolutionair is het allemaal natuurlijk niet. Je kan je zelfs afvragen of je wel blij moet we weer een nieuwe standaard. Als je momenteel het PF30 systeem op je fiets hebt zitten kan je niet zomaar overstappen. In stalen en titanium fietsen met een bracket geschikt voor PF30 kan waarschijnlijk nog wel een draad getapt worden, maar als je een carbon frame hebt helaas niet.

Hebben jullie positieve of negatieve ervaringen met je huidige setup?

Genoemd in deze blogpost; Argonaut Cycles / Chris King / Wheelsmfg.com

Gerelateerd