Een fiets die je helpt in het verkeer, vertelt waar je heen moet, waarschuwd wanneer een auto te dicht langs je rijdt etc etc.  Dat wordt de Vanhawks Valour. Een Kickstarter project dat erg goed loopt. Het budget is nu al boven de $200.000,- terwijl het eerste doel $100.000,- was.

Waar gaat het hier om. Een leuk uitziende hippe fiets die je met een bluetooth connectie kan verbinden met je smartphone. Hierdoor kan je bijvoorbeeld thuis je route plannen op je telefoon en dan geeft je fiets tijdens het fietsen als een TomTom aan wanneer je link of rechts moet. Dit doet hij met lampjes op het stuur. Ook wordt je gewaarschuwd door trilling in het stuur als je te dicht langs een auto rijdt (of andersom). Dit werkt met zogenaamde haptische feedback.
Daarnaast wordt alle informatie die je normaal via een fietscomputer krijgt, ook opgeslagen met deze oplossing. Denk aan snelheid, afstand, calorieën etc. Ook leuk is dat het een zelf-lerend systeem is. Dus als je elke keer over dezelfde hobbel rijdt, dan gaat hij proberen om de volgende keer een andere route te vinden zonder hobbels. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld bergen (die je hier niet zo veel hebt).

Het systeem heeft natuurlijk veel meer mogelijkheden als iedereen zelf kan gaan programmeren, want er komt een api beschikbaar waar liefhebbers eigen functionaliteiten tegenaan kunnen programmeren.

Het systeem is in eerste instantie geschikt voor iPhone en Android. De prijs is vanaf $999,- en is te krijgen als fixi of met versnellingen (het gaat zo goed dat een aantal modellen al uitverkocht zijn). Zou mooi zijn als deze ook snel hier naartoe komt. Hieronder alles in een video:

ProjectVanhawks