Knalgroen is hij: de Vredestein Fortezza Flower Power. Het prototype van deze band was te zien tijdens Eurobike en viel wel op tussen de ‘normale’ zwarte fietsbanden. Een bijzondere band, want het is de eerste fietsband die geproduceerd is met rubber afkomstig uit de paardenbloem.

Van al het rubber in de wereld wordt 70% gebruikt voor de bandenindustrie. Een deel daarvan dus ook voor de banden die om onze velgen liggen. Dit rubber is voor het grootste deel afkomstig uit Azie, echter is de vraag groter dan het aanbod. Een tekort dreigt en dan wordt het zoeken naar alternatieven. In samenwerking met de WUR (Wageningen University & Research) heeft Vredestein een alternatief gevonden. De paardenbloem!

Iedereen kent wel de paardenbloemen die je tijdens je trainingen langs de kant van de weg ziet staan. Soms weilanden vol, soms verdwaald in de berm. Wanneer je de steel van deze bloem doormidden breekt komt er een druppeltje sap uit: rubber! Oke, zo makkelijk is het niet maar dit is wel het begin van de ontwikkeling van de Flower Power band. In Zeeland is een veld vol met Russische paardenbloemen, die gebruikt zijn voor het rubber van de prototypes van de Flower Power band. Specifiek de Russische paardenbloem, omdat deze dikke wortels heeft waarin zich meer latex bevind. Daarnaast groeit deze plant ook in minder warme landen en omstandigheden, waardoor de teelt ook in Europa kan worden gedaan. Hierdoor blijft het oerwoud gespaard en kan er op een duurzame manier rubber worden geproduceerd.

Vredestein geeft aan dat deze manier van produceren geen invloed heeft op de rij eigenschappen van de band. Sterker nog, het schijnt dat de rubber compound van de paardenbloem een positieve uitwerking heeft op de grip van de band. Wat betreft de groene kleur, dit is enkel het prototype. Wanneer de band in productie wordt genomen zal deze de kleuren meekrijgen zoals we dit gewend zijn van Vredestein.