Wat moeten we nu met deze vreemde eend in de klassiekersbijt? Ten eerste wordt de E3 Harelbeke verreden op een vrijdag wat al een hoop werkende wielerliefhebbers niet echt lekker uitkomt.

Daarnaast is het dus wel een volwaardige UCI World Tour koers, maar wordt ‘ie dan weer niet opgenomen in het rijtje Flanders Classics. In 2011 besloot de organisatie in al zijn wijsheid het woord ‘Prijs’ uit de naam van de wedstrijd te schrappen. En tot slot slaat de naam eigenlijk al jaren nergens op, aangezien de tocht deels werd vernoemd naar de nieuw aangelegde E3 snelweg, maar die heet alweer een behoorlijk tijd de E17/A14… volgt u ’t nog?

Wat we wel weten is dat de tocht sinds 1958 wordt georganiseerd en start en finisht in het immer bruisende Harelbeke. Het stadje schuurt tegen Kortijk en Kuurne aan (die kennen we natuurlijk weer van Kuurne-Brussel-Kuurne) en het voor ons belangrijkste wapenfeit is dat zowel Julien Delbecque, Dirk Demol, Leif Hoste en Stijn Devolder er allemaal vandaan komen… zou er dan toch iets in het water zitten in Harelbeke?

De favorieten?
De 56ste editie van de koers komt een aantal dagen na een helse Milaan-Sanremo. Het is de vraag hoe goed de lichamen van de favorieten de kou verteerd hebben. Misschien dat Tom Boonen daarom al eerder afstapte in La Primavera..? Hij heeft namelijk deze koers al 5 keer op zijn naam mogen schrijven en is daarmee meteen de meest succesvolle coureur op dit parcours. Maar vlak Chavanel, Cancellara en Gilbert niet uit die er afgelopen zondag allemaal goed bijzaten in de finale. Voor Cancellara is de E3 trouwens vorig jaar niet goed afgelopen. Nadat hij ijzersterk naar voren fietste, reed hij lek om vervolgens door Barredo aangereden te worden. Weg kans op een overwinning.

De koers
De route van de E3 Harelbeke overlapt her en der een beetje met de Ronde van Vlaanderen. De oude Kwaremont, de Tiegemberg en bijvoorbeelde de Paterberg kom je in beide koersen tegen. Een mooie opwarmer voor de Ronde dus. Waar je ook zeker van kan zijn is dat Tom Boonen zich op de Taaienberg gaat laten zien, da’s één van zijn favorieten klimmetjes. Jammer is dat de ‘Muur’ dit jaar niet in het parcours zit. Dat was wel de bedoeling, maar door de kou hebben onderhoudswerkzaamheden vertraging opgelopen en is de Muur van Geraardsbergen nog niet te beklimmen. Ondanks de vele op en af stukjes en verdwaalde kasseienstroken blijft het veld vaak lang bij elkaar, in dat geval moeten we Peter Sagan ook in de gaten gaan houden, kijken of hij afgelopen weekend geleerd heeft iets later aan te gaan.

Historie
Naast Boonen is Rik van Looy de andere Meester van deze koers met 4 overwinningen in zijn tijd. Ook Jan Raas wist tot 3 keer raad met de E3 en is daarmee de meest succesvolle Nederlander. Hopelijk kunnen een aantal landgenoten van voren meedoen in deze editie. Want na een indrukwekkend aantal van 37 Belgische overwinningen is Nederland een goede tweede in het landenklassement van de E3.

Helaas heeft de organisatie van de E3 Harelbeke geen mooie trailer om ons op te warmen, maar gelukkig wel een uitgebreide website met foto’s, video’s, officiële informatieboekjes en een heuse digitale Gazzetta. En de vrienden van Sporza hebben een mooie berg aan samenvattingen verzameld. Kortom, genoeg om te klikken en kijken tot vrijdag. Veel plezier en wij wensen de winnaar al veel plezier met de kussen van de officiële rondemiss: Germaine.