Naast de Amstel Gold Race heeft Nederland nog een aantal mooie (semi)prof-koersen op het programma staan. De Dutch food valley classic is er daar een van. 23 augustus is het weer zover, en zullen de renners meerdere keren de Posbank voor de kiezen krijgen.

De wedstrijd
De Dutch food valley classic, voorheen Veenendaal – Veenendaal, is een goed voorbeeld van een wedstrijd waarbij de naam te danken is aan de sponsoring. Na 5 keer oefenen lukt het om deze goed uit te spreken. Maar goed; de wedstrijd. 23 augustus starten de renners om 15:00 uur vanaf ‘de Cultuurfabriek’  in Veenendaal. Vanaf daar slingert het parcours met een lus weer terug richting Veenendaal. Sinds dit jaar is er een nieuwe koersdirecteur en dat is niemand minder dan Thijs Zonneveld. Oud-renner en wieler journalist onder andere bekend van zijn analyses bij de Avondetappe, ‘die berg komt er‘ of een van zijn wielerboeken. Zonneveld wil de koers wat meer ‘leven’  in blazen om ook vluchters en niet-sprinters een kans te geven op een overwinning. De laatste jaren was het koersverloop telkens dusdanig controlerend om de sprinters goed af te zetten dat het weinig spectaculair was. Zonneveld hoopt hier verandering in te brengen door halverwege de koers een plaatselijke ronde te maken in de omgeving van Rheden. Vele wielrenners zullen weten wat dat betekend nl. de Posbank. De Posbank is (een van) de langste beklimming die Nederland arm is. De renners worden er een aantal keer over gestuurd dus het is niet alleen een goed punt om te gaan kijken, maar het kan tevens een kantelpunt zijn voor de ras-sprinters in de wedstrijd, overleven ze of niet?

Wanneer de renners de Posbank 3 keer hebben beklommen slingert het parcours parallel aan de Rijn weer terug richting Veenendaal alwaar ze een plaatselijke ronde voor de kiezen krijgen op en over de Utrechtse Heuvelrug. Een 2e belangrijke verandering is dat de traditionele aankomst is gewijzigd, in een aankomst ‘bergop’. Tijdens de plaatselijke ronde moeten de renners 3 keer de ‘Veenendaalsestraatweg’ op, waar na de 3e beklimming ook de streep is getrokken. Wederom een mooi punt om te gaan kijken, maar hier zal het een stuk drukker zijn aangezien dit tevens de finish betreft.

Deelnemende ploegen en renners (voorlopige lijst)
Eventjes was het spannend of het hele spektakel wel door kon gaan nadat een aantal belangrijke sponsoren zijn afgehaakt, maar afgelopen week kwam er dan toch groen licht. De koers gaat door en aan de start staan 5 world-tour ploegen die de strijd aan gaan met de pro-continentale ploegen. De world-tour ploegen zijn allereerst de drie Nederlandse ploegen (Belkin, Argos-Shimano en Vacansoleil-DCM) die worden aangevuld met het Lotto-Belisol en Cannondale. Een kleine greep uit de overige deelnemende ploegen: Topsport Vlaanderen – Baloise, De Rijke – Shanks, cycling team Jo Piels, Koga Cycling team, Metec – TKH en de nederlandse selectie. Laatstgenoemde is een groep renners die individueel zijn uitgenodigd en hierin vinden we; Sebastiaan Langeveld, Martijn Maaskant en Michel en Raymond Kreder. Naast deze heren wordt het team gecompleteerd met een drietal cyclocrossers: Twan van den Brand, Thijs van Amerongen en Lars van der Haar.

Vrijdag 23 augustus 15:00 uur klinkt het startschot en de finish wordt verwacht rond de klok van 19:45 uur. De eerste doorkomst van de posbank wordt geschat tussen 16:00 uur en 17:00 uur.

Toertocht met kans op startbewijs DFVC 2014!!!
Mocht dit alles je aanspreken en je wilt meer dan alleen kijken?! Dat kan! Vanaf 9:00 uur in de ochtend is er de mogelijkheid om deel te nemen aan de DFVC-Toertocht. Een tocht van 112 kilometer die alle obstakels uit de officiële wedstrijd meeneemt. Naast de beklimmingen kan je dan ook uiteraard op je gemak genieten van de mooie omgeving van de Utrechtse heuvelrug en de Veluwe. Een leuke uitdaging voor iedereen die hieraan meedoet is het ‘Open Nederlands Kampioenschap klimtijdrit’. De beklimming van de Posbank zal middels een chip in je stuurbordje worden geklokt en de renner die de beklimming het snelst rijdt mag zich Nederlands Kampioen noemen. Naast deze enorme eer win je tevens een fietsvakantie in Frankrijk en als klap op de vuurpijl een startbewijs voor de profkoers van DFVC 2014. Kortom, wil jij altijd al eens meerijden met het prof-peloton dan is dit je kans!

www.dutchfoodvalleyclassic.nl voor alle informatie wat betreft de koers en de toertocht!

Tot vrijdag!
P.s.: houdt onze website in de gaten voor een uitgebreid verslag in de week na afloop van het evenement

Foto via Spotlesseye.com

Gerelateerd