Wahoo trekt zijn eigen lijn. Dat hebben we al vaker bij hun producten gezien. De producten op zich zijn niet nieuw, maar ze weten er altijd hun eigen draai aan te geven en iets toe te voegen wat andere producenten nog niet hebben gedaan. Zo ook met hun nieuwe Elemnt (als in ‘element’) fietscomputer. Op het eerste gezicht niet heel bijzonder, maar als we het beter bekijken zou het zomaar een Garmin-killer kunnen zijn. Beetje flauw misschien om altijd maar te vergelijken, maar Garmin heeft de afgelopen jaren nou eenmaal de standaard gezet met hun Edge lijn.

Eén van de features waar ze meteen over roepen is “100% wireless”. Voor het opladen blijf je een USB kabel nodig hebben, maar voor al het andere, het dataverkeer, hoef je nooit meer de computer met een kabel te verbinden. Dit doe je via WiFi of Bluetooth 4.0. Ook je smartphone kan je inzetten, al is het niet noodzakelijk deze te gebruiken. De initiële setup van de Elemnt kan je wel volledig via je telefoon doen, dat lijkt ons een stuk handiger dan via de knopjes op het apparaat zelf. Als je de Elemnt met je telefoon koppelt kan je de internetverbinding gebruiken voor het ophalen van informatie die je tijdens het fietsen kan gebruiken. Denk aan berichten en e-mail (als je dat zou willen), maar ook live-tracking, de locatie van je vrienden op een kaart en Strava-integratie. Bluetooth gebruik je naast de verbinding met een computer ook voor de verbinding met externe sensoren. Ook ANT+ wordt ondersteund dus je kan met het gros van de sensoren koppelen.

Het apparaat heeft nog twee bijzondere eigenschappen. Je zou namelijk een kleurenscherm verwachten bij een luxe fietscomputer, maar er is bewust gekozen voor een monochroom scherm omdat ze vinden dat dit het contrast op het scherm ten goede komt. Daardoor kan je in alle omstandigheden het scherm duidelijk aflezen. Als we de screenshots bekijken en wat we elders op internet zien zijn de letters en figuren op het scherm heel scherp. Dit komt mede door het 2,7″ scherm met een resolutie van 240×400.

Een tweede bijzondere eigenschap waar wij wel nieuwsgierig naar zijn hoe dit in de praktijk gaat werken zijn de twee LED balken links naast en boven het display. Je kan via de app zelf bepalen hoe je de LEDs wilt gebruiken. De linker balk kan je inzetten voor het aangeven van je huidige snelheid, vermogen of hartslag t.o.v. het gemiddelde van je rit. De bovenste balk kan je gebruiken als indicator voor ontvangen berichten, workout pause/hervat of voor turn-by-turn navigatie. Een slimme toevoeging die geen ruimte op je display inneemt.

De computer heeft dus GPS en ook kaarten van OpenStreetMap. Het kan routes gebruiken die je eerder hebt gereden of je kan ze inladen via diensten als Strava, maar ook GPX files via e-mail of Dropbox! Je kan dan in 2D de route op de kaart volgen.

Het apparaat is kleiner dan de Garmin Edge 1000, gelijk aan de 810 en groter dan de 510 en Polar M450. Wat wij nog een heel fijne extra vinden is dat er maar liefst drie verschillende mounts meegeleverd worden.

Hij is nog niet leverbaar, maar de adviesprijs zal EUR 379,99 worden. Niet bijzonder goedkoop. Of het ook daadwerkelijk een Garmin-killer is zal moeten blijken.

Zie Wahoo Fitness voor info

 

Wahoo-Elemnt-2 Wahoo-Elemnt-4Wahoo-Elemnt-3

Tags: