De Wahoo Elemnt fietscomputer is goed, maar Wahoo vond hem niet snel genoeg. Daarom is er nu de Elemnt Bolt.

Renners rijden op de meest aerodynamische fietsen, snelle helmen en nauwsluitende kleding om zo vlot mogelijk vooruit te komen, maar er is nog nooit goed nagedacht over de impact van de fietscomputer die voorop je stuur zit. Dat dachten ze bij Wahoo althans, en daarom zijn ze gaan kijken of het beter kon. En je lijkt wel gek als je als tijdrijder geen Bolt gaat gebruiken voor je rit: Wahoo claimt namelijk dat de Bolt een weerstandsvermindering van 50% behaalt. Dat komt dan neer op 12,6 seconden over 40km bij gemiddeld 34 km/u! Er zijn grote rondes met kleinere verschillen gewonnen.

We vinden het nogal een statement van Wahoo, maar als je de Bolt van de zijkant bekijkt in combinatie met de mount, kan je niet anders zeggen dan dat de computer inderdaad aerodynamisch is. De computer en mount sluiten naadloos op elkaar aan. Dit is het werk van aerodynamica expert Dimitris Katsanis. Hij hielp eerder onder andere al Team GB en is ook adviseur van de UCI geweest. Het is een computer uit de windtunnel geworden, om elke watt aan weerstand te verminderen.

Verder is de Bolt eigenlijk hetzelfde als de bestaande Elemnt, die wij al eens aan de tand voelden. Maar wel een stukje kleiner, zoals te zien op de onderste foto. Het formaat en één i.p.v. twee led-indicators zijn eigenlijk de enige verschillen tussen de twee computers. De Bolt heeft dus ook Bluetooth, ANT+ en WIFI aan boord, heeft kaarten geïnstalleerd voor turn-by-turn navigatie, heeft Strava Live Segments en Best Bike Split volledig geïntegreerd, communiceert met Shimano Di2, SRAM eTap, Campagnolo EPS en FSA WE. Maar dus ook geen touchscreen of kleurenscherm, hoewel het monochrome scherm door het hoge contrast wel erg goed is af te lezen, ook bij veel zonlicht.

Het is allemaal alleen wat kleiner bij de Bolt. En sneller dus. En ook wat goedkoper, en dat is dan wel weer fijn, want alles wat nieuw of innovatief is lijkt steevast ook met een hogere prijs te komen. De Wahoo Elemnt Bolt is eind van deze maand verkrijgbaar voor € 239,99 terwijl de ‘oude’ Elemnt € 299,99 gaat kosten. Die is daarmee € 30,- goedkoper geworden. De Bolt is later ook als ‘bundle’ verkrijgbaar met o.a. een hartslag-, cadans- en snelheidsmeter en zal € 299,99 gaan kosten. De prijs van de huidige Elemnt bundle gaat iets naar beneden naar € 379,99.

 

Wahoo Fitness

Gerelateerd