Wahoo doet alles een beetje anders, en niet onverdienstelijk. Tijdens Eurobike hadden ze weer iets nieuws dat revolutionair genoemd mag worden.

Eurobike is niet meer de beurs waar iedereen op wacht om zijn nieuwe producten te laten zien, maar gelukkig zijn er uitzonderingen, zoals Wahoo. De Amerikanen hebben de laatste jaren de fietswereld best wel een beetje opgeschud met hun producten die altijd net even anders en vernieuwend waren. Dit keer is het niet anders, ze presenteerden namelijk de Kickr Climb. Kort gezegd kan je daarmee klimmen met je Kickr, de indoor smart fietstrainer van Wahoo. In plaats van je voorwiel plaats je je voorvork in de Kickr Climb. De Climb is ook ‘smart’ en communiceert met trainingsoftware als Zwift en TrainerRoad. Het resultaat is een Kickr die de weerstand aanpast aan je training en de Climb die de hellingshoek aanpast. Dat doet hij van -10% tot +20%. Dat is serieus klimmen en dalen, in je woonkamer!

Je kan de Climb zien als een leuke extra om het allemaal nog iets realistischer te maken, maar het brengt wel degelijk voordelen met zich mee. ‘Klimmen’ op een indoor trainer waarbij je fiets horizontaal staat is goed om te trainen met weerstand, maar als je ‘buiten’ gaat klimmen, neem je echt een andere houding aan. Daardoor gebruik je ook andere spieren dan wanneer je een horizontale positie aanneemt. Met de Climb kan je dus ook in een ‘klimhouding’ trainen en je klimspieren trainen.

En het werkt verrassend goed zagen we op Eurobike. De trainer beweegt snel en solide mee met de rit die de betreffende renner aan het rijden was op Zwift. En natuurlijk draagt het realistisch maken van de virtuele ritten bij aan het verhogen van het plezier dat je kan beleven aan indoor fietsen. Software als Zwift vormt een belangrijk onderdeel van de ervaring en als je fiets dan ook verticaal meebeweegt kan je je voorstellen dat het allemaal nog een stukje leuker wordt. Overigens kan je met de Climb ook routes op je Wahoo Elemnt rijden, waardoor je geen beeldscherm en extra software nodig hebt.

Bovenop het apparaat zit de bediening. Die heb je in principe niet nodig als je via zoiets als Zwift rijdt, maar je kan de software daar wel altijd mee controleren en de Climb handmatig bedienen. Het is ook meer een afstandbediening, want je kan hem via een mount op je stuur bevestigen zodat je ook volledig handmatig de Climb kan gebruiken. De Climb werkt alleen samen met de laatste 2017 uitvoeringen van de Kickr en Snap smarttrainers van Wahoo, omdat die om kunnen gaan met de hellingshoek die door gebruik van de Climb ontstaat.

De Kickr Climb is te gebruiken met snelspanners, 12×100, 15×100 en 15×110 steekassen. De Climb gaat € 499,- kosten en zal in het najaar te koop zijn.

 

Gerelateerd