De geruchten gingen al heel lang de rondte en er verschenen steeds vaker foto’s en filmpjes op het wereldwijde web. Maar nu lijkt FSA toch definitief een datum te hebben gepland om de nieuwe groepset te releasen. In 2015 reed Michal Kwiatkowski er al (deels) mee in de Tour de France en ook dit jaar verscheen er een prototype van de FSA groepset op een van de Orbea’s van team Cofidis. FSA WE is de naam die ze aan de groepset mee hebben gegeven en voor het grote publiek is het nog onduidelijk of dit een draadloos, semi-draadloos of bekabeld (elektronisch) systeem gaat worden.

Waar ik persoonlijk benieuwd naar ben is of het daadwerkelijk de concurrentie aan kan gaan met ‘de drie groten’. Shimano, Sram en Campagnolo zijn de drie marktleiders als het om schakelen gaat. Het vorig jaar gereleasde Magura hydraulisch schakelen ben ik in het wild nog maar nauwelijks tegengekomen en ook het Taiwanese Microshift is bij het grote publiek vrij onbekend. Overigens; elektronisch schakelen lijkt iets van de laatste jaren, maar in 1992 was het Mavic dat al een elektronische groepset in de Tour de France had rondfietsen; Mavic Zap. In 1999 kwam hier een opvolger van; Mavic Mektronic. Dit heeft echter ook nooit het succes gekend dat Shimano, Sram en Campagnolo tegenwoordig wel hebben.

FSA WE dus. Op de website www.we-fsa.com staat een klok die aftelt naar de release-datum. Een simpel rekensommetje leert dat deze release zal plaatsvinden op Eurobike. Helaas voor ons staat er verder nog geen technische informatie op dus we zullen nog even geduld moeten hebben. FSA is geen onbekende in de wielerwereld. Sturen, zadelpennen, remmen en cranksets is al een groot deel van het assortiment dat ze voeren. Daar komt dus een schakelsysteem bij. Naar mijn idee een mooie aanvulling en markttechnisch zou het niet verkeerd zijn als dit een succes wordt.

Onderstaand een filmpje over het prototype waar Michal Kwiatkowski afgelopen jaar mee in de Tour de France rondreed. Een filmpje van de mannen van Global Cycling Network. Ondertussen is de groep wel doorontwikkeld, dus we zijn benieuwd naar het uiteindelijke resultaat.

Tags: