De maanden van wachten, team presentaties, nieuwe outfits en rijders die van team wisselen zijn voorbij. De UCI WorldTour 2015 gaat van start in Australië met de Santos Tour Down Under. Eigenlijk zijn er dit jaar geen echt nieuwe teams, maar wel een aantal vérnieuwde teams die aan de start van de 28 wedstrijden zullen verschijnen. Garmin-Sharp fuseerde met Cannondale, Giant-Shimano werd Giant-Alpecin, Belkin werd Team LottoNL-Jumbo en IAM Cycling mag dit jaar voor het eerst een heel jaar meefietsen in de WorldTour.

De Tour Down Under is een mooie race om weer lekker up to date te komen met deze ‘vernieuwde’ teams en de nieuwe outfits. Marcel Kittel (Giant-Alpecin) wist in ieder geval in de zijn nu voornamelijk zwarte outfit alweer de eerste rit van de TDU te winnen en sprintte in the People’s Choice Classic (een lokaal criterium in Adelaide dat als voorproefje onderdeel uitmaakt van de echte ronde) iedereen er uit. De toon voor zijn seizoen lijkt gezet en betekende de 4de Duitse overwinning op rij tijdens deze race. Maar het echte werk begint dinsdag 21 januari pas. Dit jaar zijn er 6 etappes die verreden worden in de buurt van deze stad in het zuiden van Australië. Vooral etappe 4 en 5 lijken interessant te worden met mooie klimmen in de heuvels rondom Adelaide. Hopelijk hebben de renners niet teveel last van de bosbranden in de buurt die dit jaar behoorlijk huishouden in het gebied.

De dames zijn zaterdag al begonnen met hun race (17 – 20 januari). Deze race wordt ook in en rond Adelaide verreden, maar dan vooral door Australische teams zoals Wiggle DownUnder en Holden Women’s Cycling team. Samenvattingen van deze race zijn nu al hier online te vinden.

Bij de mannen zullen we zeker Cadel Evans (BMC) te zien krijgen. Dit wordt zijn laatste TDU en hij zal minimaal een etappeoverwinning in de wacht willen slepen. Zijn grootste tegenstanders? Wij zetten ons geld in op Richie Porte (Sky). Ook Heinrich Haussler (IAM Cycling) zal zijn Australische kampioens-trui willen laten zien en verwachten we veelvuldig in beeld bij de eindsprints waar hij dus in ieder geval Kittel zal tegenkomen. Maar vlak ook Michael Rogers (Tinkoff-Saxo) en Mark Renshaw (Etixx-Quickstep) niet uit. Als Nederlanders zijn we natuurlijk benieuwd naar de verrichtingen van Boom en Westra (Astana) en team LottoNL-Jumbo die met een bijna volledig Nederlands team aan de start verschijnen.

Ook altijd leuk: de nieuwe teamfietsen spotten. Dit jaar geen nieuwe merken, maar wel nieuwe modellen, die we hopelijk binnenkort ook hier kunnen delen. Wij zijn in ieder geval blij dat het seizoen van 2015 deze week écht begint.