Het seizoen is maar net begonnen en het eerste kampioenschap staat al voor de deur. Het Europees Kampioenschap vindt dit jaar plaats in Rosmalen, op het terrein van het voormalige Autotron. Daar waar het EK al lange tijd op de kalender staat voor alle categorieën is het pas sinds 2015 dat ook de elite-mannen strijden voor de wit-blauw gestreepte trui.

Fietsen over water
Het parcours dat is uitgezet komt van de hand van oud-wereldkampioen Richard Groenendaal. Een uitdagend parcours waar alle facetten van de cross aan bod komen. Het grootste deel wordt verreden over gras waarbij er verschillende bruggen op het parcours zijn gebouwd.

Daarnaast zullen de renners een aantal keer van de fiets moeten. Een lange en technische zandstrook zal niet voor iedereen te fietsen zijn en ook de balkjes zal voor velen een reden zijn om af te stappen. Ook heeft het parcours twee trappen en vrij uniek is de ponton-brug, die speciaal is aangelegd. Een brug die drijft op het water die de renners richting het zandstrand leidt.

Programma
Op zondag is het aan alle renners die door de bondscoach zijn geselecteerd. Om 9.15 uur klinkt dan het startschot voor de junioren. Om 10.30 uur is het de beurt aan de belofte-vrouwen en om 12.00 uur zullen de belofte-mannen de strijd aan gaan voor de Europese titel. In de middag is het dan de beurt aan de profs, waarbij de vrouwen om 13.45 uur zullen starten. Om 15.15 uur zullen de mannen de strijd aan gaan en iets meer dan een uur later zullen we weten of Mathieu van der Poel zijn titel heeft kunnen verlengen.

Masters
Naast de nationale selecties zijn er ook officiële Europese kampioenschappen voor Masters. Wedstrijdrenners ouder dan dertig jaar zullen, in verschillende leeftijd categorieën, op hetzelfde parcours de strijd aan gaan. De Masters van vijftig jaar en ouder rijden vandaag hun EK al en de categorieën tussen de dertig en vijftig jaar komen morgen, zaterdag, aan bod. Zelf zal ik morgen om 12.45 aan de bak moeten in de categorie 30 – 34 jaar. Ook is er op zaterdag het EK Modderhappen waar we al eerder over schreven. Genoeg te doen maar ook leuk om te gaan kijken. Meer informatie en tickets kan je vinden op de website van het EK Veldrijden in Rosmalen.