De vakantie periode staat voor de deur en dat is voor veel wielerliefhebbers (inclusief ondergetekende) weer een mooi moment om met de fiets op pad te gaan. Nu kan je de fiets meenemen naar je vakantie bestemming of op de fiets naar je vakantiebestemming reizen. Een derde mogelijkheid is om met je fiets op vakantie te gaan. Persoonlijk lijkt me de laatste optie erg tof om een keer te doen alleen weet ik van mezelf dat ik niet het type ben om bepakt en bezakt op pad te gaan. Dit moeten bedenkers van ‘Freewheelers’ ook hebben gedacht voordat ze hun concept lanceerden.

Freewheelers is een Nederlandse organisatie bestaande uit Joost en Robin, vriend en vriendin, die gek zijn op fietsavonturen. Samen zijn ze er op uit getrokken om de mooie routes door Nederland, België en Frankrijk uit te zetten. Het concept werkt als volgt: Op de website kan je kiezen welke afstand je gemiddeld per dag wil fietsen, wat je vertrekplaats is en hoelang je onderweg wilt zijn. Ook kan je de aankomstplaats kiezen. Deze kan hetzelfde zijn als de vertrekplaats, maar dat hoeft niet. Zo is er bijvoorbeeld de mogelijkheid om in 8 dagen van Amsterdam naar Parijs te fietsen. Met een online tool geven ze je de mogelijkheid om je eigen vakantie samen te stellen. De afstanden zijn ingedeeld in drie categorieën, namelijk: Veni, Vidi en Vici (“Veni, vidi, vici” is een klassiek Latijnse uitspraak en betekent “Ik kwam, ik zag en ik overwon.”) Veni staat voor dag-afstanden tussen de 75 en 100 kilometer. Vidi zijn etappes tussen de 100 en 125 km en kies je voor Vici dan zal er ook echt wat moeten worden overwonnen. De afstanden voor deze categorie zijn 150 km of meer.

Naast de drie verschillende opties voor de afstanden, zijn er ook drie opties wat betreft je onderkomen. Alle overnachtingen zijn inclusief een stevig ontbijt, zodat je met de nodige brandstof aan de volgende fietsdag kan beginnen. Keuze is er uit de categorieën Budget, Buiten of Bourgondisch. Budget houdt in dat je er een bed en ontbijt voor je klaarstaat. Dit kan zijn een hostel, maar in sommige gevallen ook een hotel. Dat is afhankelijk van de route en plaats waar je verblijft. Kies je voor de optie Buiten, zal je overnachten in buitengebieden waar je dichtbij de natuur bent en de stad achter je laat. De laatste, en tevens meest luxe optie is Bourgondisch; hierbij zal je overnachten in de gezellige stadscentra waarbij lekker eten en drinken hoog op de prioriteiten lijst staat.

Dan de bagage. Zoals ik al aangaf is niet iedereen even enthousiast om bepakt en bezakt op pad te gaan. Hiervoor hebben ze bij Freewheelers een handige oplossing. Wanneer je een vakantie boekt, zorgen zij ervoor dat je bagage elke dag rond 16:00 uur op de volgende overnachtingsplek is. In samenwerking met een koeriersbedrijf wordt je bagage vervoerd. In de ochtend om 10:00 uur geef je het af aan de receptie, je checkt uit en bij aankomst op de volgende locatie staat je tas alweer op je te wachten.

Momenteel kan je bij Freewheelers kiezen uit 40 verschillende routes. Echter zijn ze achter de schermen druk bezig met het ontdekken van nieuwe gebieden en routes. Wil je toch iets anders dan zijn daar ook mogelijkheden voor.

Meer info via Freewheelers

Gerelateerd