De verschillen tussen wegwielrennen en baanrennen kennen we allemaal wel. Ook dat de betreffende renners anders gebouwd zijn. Toch leuk om ze nog eens met elkaar te vergelijken, op de fiets!

Onderstaande video is van The Vegan Cyclist. Hij is een categorie 2 renner uit Californie en is dus veganist. Hij wilde dus wel eens in de praktijk zien wat de verschillen zijn tussen een weg- en baanrenner. Hij gaat zijn eigen prestaties daarom vergelijken met die van Tomas Mundarain, een baanrenner die zich wil gaan kwalificeren voor de Olympische Spelen van 2020. Hij kan wel wat dus. Nu kan je waarschijnlijk urenlange discussies houden over de vraag wat een fietser de beste maakt. Is dat iemand die als eerste boven is? Die de sprints wint? Of die het snelste is over 40km? Het zijn eigenlijk allemaal verschillende disciplines waarin je over het algemeen niet in alles uit kan blinken.

Daarom gaan ze in deze test ook verschillende uitdagingen aan. De winnaar van elke uitdaging krijgt een bonificatie van 30 seconden die gelden voor ‘de finale’. Dat is een klim van ongeveer 20 minuten.

  1. Beach body
  2. Hoogste cadans
  3. Hoogste vermogen over 6 seconden (op een Wattbike)
  4. Hoogste gemiddeld vermogen over 30 seconden (op een Wattbike)
  5. Man tegen man sprint buiten
  6. 20 minuten criterium met een aantal andere renners

Het mag duidelijk zijn dat de baanwielrenner de meeste uitdagingen zou moeten winnen. Dat neemt niet weg dat de bonificatieseconden belangrijk zijn voor de uiteindelijke klim. Leuke video!