Afgelopen weekend tijdens Parijs-Roubaix werden we weer herinnerd aan het feit dat het lopen met plaatjes onder je schoenen erg gevaarlijk kan zijn, laat staan ongemakkelijk. Helemaal wanneer je op een kasseienstrook onverhoopt een paar passen moet doen. Daarnaast zijn er ook regelmatig momenten dat we niet echt aan het wielrennen zijn.

Voor de Speedplay fans zijn er natuurlijk de loopdopjes (beschermkappen) die je op je plaatjes kan doen. Maar optimaal is dat niet, want het lopen gaat nog steeds niet super en je moet die dopjes altijd bij je dragen. Een betere optie zijn mountainbikeschoenen, die hebben iets meer loopprofiel waardoor je niet op je plaatjes loopt. Dit profiel is vaak geschikt voor modder en zand, maar op tegels of kasseien zijn ze nog steeds glad. Ook passen je Spd-SL of Speedplay plaatjes niet onder je mountainbikeschoenen, dus ben je aangewezen op bijvoorbeeld de Spd pedalen maar ook zijn er genoeg andere trekkingpedalen te vinden..

Verder zijn veel hardcore wielrenschoenen niet zo comfortabel om mee te lopen vanwege de stijfheid van de zool en ook vaak de rest van de schoen. Dit verschilt wel per merk en type, maar het is opvallend te zien dat er door toerfietsers steeds vaker wordt gekozen voor comfortfietsschoenen of Trekking schoenen, die vooral gemaakt zijn voor het gemak en het terrein waar gefietst gaat worden. Sommige hebben gaten voor plaatjes. Bij bijvoorbeeld Mavic, Shimano, Vaude, Pearl Izumi en Giro spelen ze in op deze markt van markt van fietsschoenen. Qua looks gaat het vaak richting bergschoenen of wandelschoenen en dat zie je vaak ook terug in de zool. Erg veel profiel waardoor je tijdens het lopen gewoon goed grip hebt. De bekende Vibram (van het gele merkje) zolen worden hiervoor veel gebruikt. Aan de bovenkant van deze schoenen wordt weer regelmatig gebruik gemaakt van de typische wielrensluitingen.

Wanneer het niet om podiumplaatsen gaat en je rustig een eind wil fietsen, of wanneer je op vakantie bent met je partner wel van fietsen houdt, maar niet van wielrennen, deze alternatieve fietsschoenen:

trekkingfietsschoen5 trekkingfietsschoen4 trekkingfietsschoen2 trekkingfietsschoen6trekkingfietsschoentrekkingfietsschoen7

In dezelfde lijn wordt er ook door de verschillende merken ingespeeld op bijpassende fietskleding. Dus niet de über-strakke opvallende racefietspakjes, waarmee je op een plaatselijk marktje een soort van publieksattractie wordt, maar kleding waarmee je je makkelijk kan mengen met de lokale bevolking. Natuurlijk is fietskleding vooral gemaakt voor het fietsen, dus moet het goed zitten tijdens het fietsen. Maar hier wordt steeds vaker een iets lossere stijl gekozen, zo testten we pas bijvoorbeeld de casual fietskleding van Vulpine. Wat wijdere broeken, iets minder opvallende kleuren zodat je tijdens je fietsvakantie of stadsritjes makkelijker ergens binnenstapt, of afstapt voor een tussendoor wandeling. Je lijkt dan niet een doorsnee wielrenner maar een iets meer casual fietser waardoor je niet-wielrennende partner zich ook lekker voelt in zijn of haar outfit.

Het liefst fietsen we lekker in onze wieleroutfit een snel rondje op onze racefiets, maar soms doen we wat water bij de wijn. Misschien moeten we binnenkort maar eens wat reviews doen met deze opties.

trekkingfietskleding8 trekkingfietskleding7 trekkingfietskleding6 trekkingfietskleding5 trekkingfietskleding4 trekkingfietskleding3 trekkingfietskleding2 trekkingfietskleding