De dagen worden donkerder, de wegen nat, bladeren vallen van de bomen en overal is het koud. Mooie reden om de fiets op zolder te zetten tot het volgende voorjaar.

Maar probeer deze herfst/winter je conditie en kracht eens op pijl te houden en je zult zien dat je het voorjaar niet weer de eerste maanden achteraan hoeft te rijden. Je conditie is dan niet in augustus pas op pijl maar gewoon direct. Je moet er wel wat voor doen natuurlijk. Hier volgen enkele tips:

Punt 1: Blijf fietsen

Belangrijk is natuurlijk om de fietsbeweging erin te houden. Kleed je warm aan en als het weer het toelaat, stap op je racefiets en fiets je rondjes in het winterzonnetje. Als het weer echt te slecht is voor je racefiets kan je ervoor kiezen om met een mountainbike de bossen onveilig te maken. Voordeel: hoe slechter het weer, hoe leuker het wordt op de mountainbike. Is dit toch niets voor je, gebruik dan een hometrainer. Heb je een stok achter de deur nodig: ga naar je sportschool en doe mee met de spinning klasjes! Belangrijk is wel dat je een schema opstelt zodat het niet te vrijblijvend wordt.

  • bij elke zonnestraal op de racefiets
  • ga mountainbiken
  • gebruik de hometrainer (tip: kijk ondertussen leuke series)
  • volg spinning klasjes

Punt 2: Andere sporten

Andere sporten die je zou kunnen doen om je conditie te behouden:

  • ga zwemmen (je traint je hele lichaam)
  • ga hardlopen (ter voorkoming van knieblessures; ren op strand/gras)
  • roeien

Deze sporten zijn goed om je conditie te behouden in de winter en gelden als afwisseling op het fietsen. Ze gelden natuurlijk niet als totale vervanging van het fietsen (punt 1).

Punt 3: Ga naar de sportschool

Bezoek de sportschool om je spierkracht te vergroten. Vaak heb je hier in de winter ook iets meer tijd voor. Het doel van de training is niet om als een soort bodybuilder de winter uit te komen. Het gaat niet om grotere spieren te krijgen maar om de kracht en het uithoudingsvermogen van je spieren te vergroten. Hiervoor is het van belang om NIET te trainen met zware gewichten met weinig herhalingen maar juist het omgekeerde. Veel herhalingen met relatief lichte gewichten. Een beter uithoudingsvermogen van je spieren is essentieel om te verbeteren met fietsen.

Punt 4: Motiveer wel, Overdrijf niet

Motiveer jezelf zodat je het vol blijft houden. Dit verschilt per persoon maar het volgende zou je kunnen helpen:

  • hou trainingsgegevens bij zodat je kan vergelijken met de week ervoor. Ook het bijhouden van je gewicht zou een motivatie kunnen zijn.
  • stel een realistisch trainingsschema op (en hou je eraan)
  • stel jezelf een beloning in het vooruitzicht (bijv: een nieuwe carbon racefiets (of iets kleiners 🙂 als ik het mountainbike trainingsrondje binnen bepaalde tijd fiets)

Maar overdrijf niet! Het doel was om goed de winter uit te komen. Niet als Superman of de Terminator, want zeg nou zelf, dat kan toch niet lekker fietsen?!

foto van NZPA