Er is heel wat geklaagd over de cross dit jaar. De overmacht van Van Der Poel zou het allemaal maar saai maken. Het WK komend weekend lijkt ook op zijn lijf geschreven, maar Matthieu’s geschiedenis met WK’s maakt dat het toch interessant gaat worden hoe het allemaal gaat verlopen. Hieronder korte voorbeschouwingen per klasse en wanneer en waar alles te zien is.

Heren elite
Veel lekke banden, een mindere dag, je zal het maar hebben als je een WK wilt winnen. We weten allemaal dat Van Der Poel iedereen naar huis kan rijden, maar of het juist op het moment van het WK ook gaat gebeuren blijkt moeilijk te voorspellen. Of het daarom niet saai wordt kan ik niet zeggen, maar daardoor is het in ieder geval wel iets om naar uit te kijken. En de concurrentie moeten we ook niet vergeten. Wout van Aert heeft misschien niet zijn succesvolste seizoen ooit, maar hij blijft altijd kanshebber. En aan het moraal van kersverse wereldbekerwinnaar Toon Aerts hoeven we ook niet te twijfelen. Hij is ook al het hele seizoen zeer sterk. Laten we hopen op een mooie strijd.

Dames elite
De dames komen op zaterdag in actie en daar is het het hele seizoen al spannend. De uittredend wereldkampioen Sanne Cant zit in hetzelfde schuitje als Wout van Aert. Ze draait niet haar beste seizoen, maar ondanks dat is ze zeker een kanshebster. Er is geen uitgesproken favoriet bij de dames, maar van de Nederlandse dames zijn er toch een aantal die bij de grote groep van kanshebsters horen: Lucinda Brand, Marianne Vos en Denise Betsema hebben allen dit seizoen al meerdere malen op het hoogste treetje gestaan en ook Annemarie Worst moeten we niet vergeten. Afgelopen weken was ze niet in haar beste doen, maar als Europees Kampioen heeft ze al laten zien waartoe ze in staat is bij de elite.

Dames beloften
De kans op Nederlandse medaille(s) bij de dames beloften is erg groot. Ceylin del Carmen Alvarado rijdt bij de elite dames het hele seizoen mee in de top, terwijl ze nog belofte is. Zij is ook de winnares van de wereldbeker in deze categorie en topfavoriet. Daarnaast staan in deze categorie ook Fleur Nagengast, Yara Kasteleijn en Inge van der Heijden aan de start. Dames die tijdens de TV-crossen wat minder opvallen, maar allemaal tot de top van de belofte categorie behoren.

Heren beloften
Tom Pidcock is, naast uittredend kampioen, ook een van de topfavorieten in deze categorie. Samen met Eli Iserbyt hebben zij dit jaar alle zeges in de wereldbeker gepakt en daarmee is de belg de grootste uitdager van Pidcock. Kanshebbers voor de overgebleven podiumplek zijn Antoine Benoist, Jacob Dorigoni, Timo Kielich en Louis Rouiller.

Heren junioren
De junioren zullen de eersten zijn die dit weekend de strijd aangaan. Europees en Nederlands Kampioen Pim Ronhaar heeft zijn zinnen gezet op dit WK en ook Luke Verburg heeft dit jaar laten zien met de besten mee te kunnen. Naast de Nederlanders zijn de Duitser Tom Lindner en de Spanjaard Carlos Canal Blanco twee mannen om rekening mee te houden. De Belgen hebben in deze categorie wellicht het sterkste blok met wereldbeker winnaar Witse Meeusen, Ryan Cortjens en Thibau Nys. Het is misschien de vloek van de kampioenentrui, maar uittredend wereldkampioen Ben Tullet heeft ook nog niet het seizoen waarop hij had gehoopt. Neemt niet weg dat we hem niet moeten vergeten in de strijd bij de junioren.

Locatie: Bogense, Denemarken
Het toneel voor het WK dit jaar is Bogense in Denemarken. Een kustplaats op het eiland Funen, waar ze een heus fietseiland van willen maken. Er is al eerder gecrosst in Bogense en het bijzondere is dat het parcours vlak langs de kust loopt. Zoals je dat ook in de promotievideo onderaan kan zien levert dat leuke beelden op.

Het parcours is 3 km lang een gaat deels over gras, asfalt en grind. Het deel langs de kust is vlak, maar er zit wel degelijk een aantal korte klimmetjes in en zijn er bruggen en planken in het parcours verwerkt. Geen grote verrassing natuurlijk, maar dan heb je een idee wat renners te wachten staat.

Het programma WK veldrijden 2019
Hieronder het programma zoals deze afgewerkt gaat worden dit weekend.

Zaterdag 2 februari:
11u00 WK Junioren
13u00 WK Heren Beloften (U23)
15u00 WK Dames Elite

Zondag 3 februari:
11u00 WK Dames Beloften (U23)
15u00 WK Heren Elite

Live op TV: uitzendtijden
Om het WK te kunnen volgen op de televisie hoef je gelukkig niet veel moeite te doen. Zowel Sporza, NOS als Eurosport zullen het uitzenden. Zit je ergens waar deze zenders geen rechten hebben, dan kan je je altijd nog wenden tot de live-stream van de UCI via Youtube.

Bij Sporza kan je bijna de hele dag op de bank doorbrengen. Zowel zaterdag als zondag begint daar de uitzending al om 10.45 uur. De NOS begint pas met uitzenden iets voor de start van de dames en heren elite op zaterdag en zondag. Eurosport zend beide wedstrijden alleen van begin tot eind rechtstreeks uit, zonder voorbeschouwingen en dergelijke. Hieronder het overzicht.

Sporza Zaterdag
10.45 Junioren
12.40 Beloften (m)
15.00 Dames Elite

Sporza Zondag
10.45 Beloften (v)
13.30 Heren Elite (voor- en nabeschouwing), start om 15.00

NOS Zaterdag
14.45 Dames Elite

NOS Zondag
14.50 Heren Elite

Eurosport Zaterdag
15.00 Dames Elite
18.40 herhaling

Eurosport Zondag
15.00 Heren Elite
18.15 herhaling