In het profpeloton zijn ze nog niet te vinden, maar menig wielenbouwer heeft al een setje in de collectie; wegwielen geschikt voor schijfremmen. Ook het Amerikaanse Zipp heeft hun wielengamma er nu mee uitgebreid. Zowel de Firecrest 202 en 303 zijn nu ook voor schijfremmen beschikbaar. Bovendien zijn ze geschikt voor zowel snelspanners als steekassen.

De 202 is met zijn 32mm hoge carbonvelg van bescheiden hoogte, terwijl de 303 met 45mm iets meer in het oog springt. Beide zijn ontwikkeld met het oog op aerodynamica en komen ook met volledig nieuwe naven (waarbij kennelijk niet heel hard over een naam is nagedacht), de 77/177D. Ze zijn volledig nieuw in termen van techniek, maar ook wat betreft uiterlijk. Zipp had eerder juist redelijk minimalistische naven, glad, met een strak logo. Dat is nu toch wel anders, en wat betreft uiterlijk wat ons betreft niet persé beter. Door de stervorm is de diameter van de flensen iets groter, wat weer ten goede komt aan het overbrengen van aandrijf- en remkrachten. De voornaaf heeft twee cartridgelagers, de achternaaf vier. En natuurlijk de mogelijk om zowel snelspanner, als een steekas te gebruiken. De reden dat ze ook gekozen hebben voor steekassen is dat dit wenselijk is wanneer het terrein ruiger wordt, bij de cross bijvoorbeeld, of bij, zoals ze noemen, adventure road riding. Klinkt allemaal prachtig, maar ze zijn nog altijd niet geschikt voor tubeless banden. Dat is toch wel een gemiste kans.

Natuurlijk zijn beide sets met Shimano/Sram of Campagnolo body’s te krijgen. Zipp biedt ook de mogelijkheid om een Sram XD driver body te monteren zodat je Sram’s mountainbike cassettes kan monteren. Standaard zit er een spacer bij zodat je ook 10-speed cassettes kan monteren, met de XD driver body kan je alleen 11-speed cassettes monteren. Zowel de 202 als de 303 zijn er in clincher uitvoering, maar alleen de 303 is er ook in tube uitvoering.

Opgegeven gewicht door Zipp van de 202 is 1.530 gr; 705 gr voor het voorwiel en 835 gr voor het achterwiel. De 303 clinchers zjn uiteraard wat zwaarder met 1.645 gr. Het voorwiel is 760 gr, het achterwiel 885 gr. Bij de tube uitvoering is dit resp. 640 gr en 760 gr waarmee de set op precies 1.400 grammen uitkomt.

Adviesprijs voor een set Zipp 202 Firecrest Carbon Clincher Disc-brake is EUR 2.135. De Zipp 303 Firecrest Carbon Clincher Disc-brake is net zo duur, maar diens tube-broertje 303 Firecrest Tubular Disc-brake is net iets goedkoper met EUR 2.045.

Meer informatie op www.zipp.com

Zipp's new 202 with discbrake compatibilityZipp.WH-202-FT-DB-BLKZipp's new 77/177D disc hub

Zipp.177D-XD-QRZipp.177D-Hero-2