Het Italiaanse Castelli is bij veel renners een geliefd merk. Team Sky rijdt met deze kleding en daarmee laat het merk ook zien een echt racemerk te zijn. Met prijzen tussen de € 85,- en € 200,- hebben ze voor ieder wat wils. In totaal zijn er dertien bibshorts met verschillende eigenschappen. Dat lijkt veel en dus moeilijk om te kiezen, maar voor diegene die dat denkt, proberen we het met dit stukje wat makkelijker te maken.

De eerste keuze die je maakt is die van de zeem waar je op wilt zitten. Er zijn twee verschillende zemen; de Progetto X2 en de Kiss Air. De Progetto X2 is het topmodel van deze twee. Deze is gemaakt van ademende en antibacteriële 4-way stretch stof. Deze stof kan meebewegen waardoor deze een hoge mate van comfort heeft. De zeem heeft verschillende diktes aangepast aan de plek waar dit nodig is. Zo is de zeem het dikst op de plek waar de zitbotjes op het zadel steunen. De Kiss Air zeem heeft veel technieken en eigenschappen van de Progetto X2 zeem overgenomen maar hiervoor wordt ander materiaal gebruikt. Deze zeem wordt gemaakt van microfiber dat schuren en irritatie moet voorkomen. Hij is anatomisch gevormd en heeft, net als de Progetto X2, verschillende diktes. De prijs van een broek met een Kiss Air zeem is lager dan een broek met de Progetto X2 zeem. Grappig detail is dat sommige renners van Team Sky fietsen met een broek met de Kiss Air zeem en andere weer met de Progetto X2. Ze mogen zelf kiezen uit onderstaande broeken zoals wij ze ook in de winkel zien hangen en rijden dus niet met custom voor hen gemaakte Castelli kleding. Afhankelijk van welke zeem je kiest, heeft Castelli de volgende opties.

Progretto X2 zeem – Race
Het topmodel van Castelli, de Premio, is een echte endurance broek. Een broek van € 200,-, waarbij ook veel eigenschappen van een racebroek zijn meegenomen. Naadloze bretels en verticale grippers en de Progetto X2 zeem. Een strakke pasvorm met extra ondersteuning in de onderrug en compressiewerking bij de bovenbenen voor langdurige prestaties op een hoog niveau.

Castelli-Premio

De Free Aero Race broek is de volgende in de serie. Zoals de naam al aangeeft is dit een pure race broek. Een dunne stof en strakke pasvorm en verkrijgbaar in drie uitvoeringen. Het verschil per uitvoering zit hem enkel in het design. De prijs is bij alle drie de broeken gelijk, € 160,-.

Castelli-Free-Aero-Race

De Inferno broek is vergelijkbaar qua pasvorm als de Free Aero Race broek. Deze broek is een lichtgewicht broek voor de warme koersdagen. De Inferno kost € 150,-.

Castelli-Inferno

Tegenovergesteld hieraan is de Omloop Thermal bibshort. Een echte koers broek voor in het koude voorjaar, die ook vernoemd is naar de eerste klassieker van de wielerkalender, Omloop het Nieuwsblad. Voor € 140,- is dit een lichtgewicht bibshort met iets langere pijpen tot net boven de knie. De broek heeft een dunne voering waardoor je wat beter beschermt bent tegen de verschillende weertypen van het voorjaar.

Castelli-Omloop-Thermal

Progretto X2 zeem – Endurance
Voor slechte weersomstandigheden, is er de Nano Flex Pro Omloop die een beetje vergelijkbaar is met de Omloop Thermal. Qua eigenschappen is deze meer isolerend waardoor hij geschikt is voor de langere duurritten in koude en regenachtige omstandigheden. De prijs van deze broek is € 130,-.

Castelli-Nano-Flex-Pro-Omloop

De laatste broek die een Progetto X2 zeem heeft, is een echte Endurance broek. En dat is ook de naam van deze broek; Endurance X2. Deze broek is gemaakt voor de langere ritten en heeft een comfortabele pasvorm. De broek kost € 125,- en is daarmee de goedkoopste broek met een Progetto X2 zeem.

Castelli-Endurance-X2

Kiss Air zeem – Race
Ga je voor een broek met Kiss Air zeem dan zijn er twee broeken die worden bestempeld als een broek om ook mee te koersen. De Nano Light bibshort is er één van. De Light uitvoering van de Nano-technologie is wat dunner waardoor de broek beter ademt en ideaal is wanneer je niet precies weet welk weer het wordt. Deze waterafstotende broek kost € 120,- en is daarmee de duurste broek met een Kiss Air zeem.

Castelli-Nano-Light

Een echte racebroek, voorzien van Kiss Air zeem is de Volo Bibshort. Een broek waarbij de technieken zijn afgekeken van de Free Aero Race bibshort maar dan vervaardigd uit lycra. Met een strakke pasvorm en een gewicht van 165 gram kost  de Volo bibshort € 100,-.

Castelli-Volo

Kiss Air zeem – Endurance
Onderstaande broeken hebben allen een Kiss Air zeem en zijn naast broeken met Endurance eigenschappen waarbij de snelheid niet uit het oog verloren wordt. Te beginnen met de Velocissimo die ik eerder dit jaar zelf heb getest. Een comfortabele broek waarmee je probleemloos vier uur of meer in het zadel kan zitten en dat voor een prijs van € 110,-.

Castelli-Velocissimo-IV

De Nano Flex 2 broek is er een voor regenachtige omstandigheden. Lichte regen of nat wegdek waarbij je graag warm gekleed bent. Het is met € 100,- de goedkoopste broek met waterafstotende werking.

Castelli-Nano-Flex-2

Laatste van de dertien broeken is de Evoluzione 2. Met een prijs van 85,- is dit de goedkoopste bibshort die Castelli in het assortiment heeft. De is gemaakt van een combinatie van Lycra en Polyester en heeft qua pasvorm en ademend vermogen dezelfde eigenschappen als bijvoorbeeld de Volo of Velocissimo bibshort.

Castelli-Evoluzione-2

Zo heb je hopelijk een makkelijker overzicht welke broek het meest geschikt voor je is. Voor meer informatie kun je altijd nog kijken bij Castelli.

Tags: