Als de E3 Harelbeke en Omloop Het Nieuwsblad al een vreemde historie op het gebied van naamgeving kennen, dan spant Gent – Wevelgem de kroon. Het lijkt wel alsof onze zuiderburen er van alles aan doen om ons op het verkeerde been te zetten.

Zo start de koers niet eens in Gent, maar in het nabij gelegen Deinze. Sinds 2011 maakt deze voorjaarsklassieker deel uit van de UCI World Tour. Waar de koers voorheen vaak midden in de week op woensdag plaatsvond, kiest de organisatie sinds een tijdje voor de meer traditionele zondag. Dit jaar wordt de koers voor de 75ste keer gereden, hopelijk zijn wij van Racefietsblog op tijd terug van onze ‘Prille 100’ tocht om in ieder geval de finale mee te kunnen pakken.

Mannen van de Macht
Natuurlijk is er sinds de eerste editie in 1934 een en ander veranderd. Waar de koers voorheen de Vlaamse Ardennen opzocht, beschrijft de route nu een grote bocht richting westen. Eerst gaat men richting kust om via Veurne naar het zuiden te draaien en dan vanaf Cassel richting Wevelgem te koersen. Vooral wanneer de renners weer oostwaarts gaan wordt het voor de kijkers leuk. Met de o.a. de Casselberg, Catsberg, Kokereelberg, Baneberg en de bekende Kemmelberg in het laatste stuk is dit het onderdeel van het parcours waar de wedstrijd opengebroken wordt door de mannen van de macht. Niet verwonderlijk dus dat Tom Boonen (ja, hij weer!) gedeeld recordhouder is met 3 overwinningen (evenveel als Robert Van Eenaeme, Rik van Looy, Eddy Merckx en Mario Cipollini overigens). Mooie Mario (of Super Mario) staat hier niet zomaar tussen, want ondanks die fijne, felle klimmetjes is vrijwel het hele laatste uur van de wedstrijd vrijwel vlak. in 1992 was daar nog de omstreden sprint met Djamolidine Abdoujaparov die uiteindelijk gediskwalificeerd werd, waardoor Mario de overwinning opeiste. Zijn wraak was zoet door een jaar later zonder gedoe te winnen. Nederlanders deden het in het verleden best aardig in deze wedstrijd, er wordt immers vaak kilometers tegen de wind in gebeukt. De laatste overwinning van een landgenoot is echter alweer bijna 25 jaar geleden. In 1989 was Gerrit Solleveld de beste. Hoog tijd voor een nieuwe Hollandse zege dus.

Racefietsblog wenst je natuurlijk weer veel kijkplezier komende zondag. Mocht je niet in de buurt van een TV zijn dan is de app van Flanders Classics een goede manier om de wedstrijd te volgen. Hopelijk wordt wel nog op tijd een aantal ‘seingevers’ gevonden!