De vrouwen van het nationale fietsteam in Afghanistan doen dat wel! Waar het zelfs nog een taboe is om alleen over straat te lopen, fietsen deze vrouwen over straat. Op afgelegen wegen buiten de hoofdstad Kabul, waar het bloedheet, stoffig en gevaarlijk is. En ze dragen lagen loszittende kleding over elkaar heen. Alles om zo min mogelijk aandacht te krijgen. Maar die krijgen ze toch. Ze worden uitgescholden door mannen en met stenen bekogeld. En toch gaan ze door.

De fiets als symbool voor vrijheid en verandering
En waarom vraag je je af? Om precies dezelfde reden waarom jij en ik fietsen: om de vrijheid die het fietsen je geeft. Ze willen fietsen. Ze houden van fietsen. En ze vinden dat ze het recht hebben om te fietsen, wat hun geloof of cultuur ook zegt. Het is een uitdaging iedere keer weer, maar ze doen het wel. Ze verleggen grenzen en langzamerhand is dat fietsen een symbool voor social change geworden. Ze wonen in een samenleving waar er nauwelijks kansen zijn voor vrouwen om voor zichzelf op te komen, maar zij denken daar anders over. Zo brengen ze een verandering teweeg voor de rechten van vrouwen en meisjes in Afghanistan. En normaliseren ze steeds meer het gebruik van de fiets voor ritjes naar school, de stad of de markt. De fiets als symbool voor vrijheid en verandering. Hoe mooi is dat?!

Global Solidarity Ride
Dat dacht Liv (het vrouwenmerk van Giant) ook toen ze over dit nationale vrouwen team hoorde. Liv doneert fietsen, kleding en organiseert elk jaar de Global Solidarity Ride. Wereldwijd komen er op die dag vrouwen bijeen om samen te fietsen en het Afghaanse nationale vrouwenteam te steunen in hun strijd om verandering en vrijheid.

Dit jaar vindt deze Global Solidarity Ride plaats op zondag 30 augustus. Liv organiseert die dag ook een rit in ‘s-Heerenberg, maar roept vooral overal ter wereld vrouwen op om op die dag samen op de fiets te stappen. Waar ga jij zondag 30 augustus fietsen? Maak foto’s en deel jouw verhaal met #GlobalSolidarityRide op sociale media.

Liv Global Solidarity Ride op zondag 30 augustus in ‘s-Heerenberg
Op zondagochtend start er vanaf de Giant Store Goossens in ’s-Heerenberg een rit voor beginners en gevorderden in de mooie bosrijke omgeving van natuurgebied Montferland. Eén van de dames van de profteams die Liv sponsort, zal meefietsen en zo krijg jij de kans om het te leren van een professional.

Programma:
09.30 uur – Ontvangst Giant Store Goossens, ‘s-Heerenberg
10.00 uur – Vertrek – Liv Ride (o.l.v. professionele wielrensters, 30-50 km)
12.30 uur – Retour – Drankje en snack
13.30 uur – Einde programma

Meer informatie

Voor informatie over de Global Solidarity Ride en de  georganiseerde Liv rit in ‘s-Heerenberg, ga naar de website.

Als je meer wilt weten over het nationale vrouwenteam in Afghanistan  en om hen te steunen, ga naar: www.mountain2mountain.com, of bekijk dit inspirerende Youtube filmpje.

Afghan women's cycling team supported by Liv | Photo by Deni Béchard / Copyright mountain2mountainAfghan women's cycling team supported by Liv | Photo by Deni Béchard / Copyright mountain2mountainAfghan women's cycling team supported by Liv | Photo by Deni Béchard / Copyright mountain2mountainAfghan women's cycling team supported by Liv | Photo by Deni Béchard / Copyright mountain2mountain

Alle foto’s zijn van Deni Béchard / Copyright mountain2mountain

Op de foto’s zie je ook Shannon Galpin, oprichtster van mountain2mountain