Over anderhalve maand proosten we op het begin van 2017 en ook op het begin van het nieuwe wielerseizoen. Als je de eerste wedstrijden kijkt die in Australië plaatsvinden is het dan altijd weer even wennen. Enerzijds aan de nieuwe en getransfereerde renners, anderzijds de nieuwe sponsoren. Nieuwe kleding, fietsen en materiaal. Altijd interessant, zeker voor ons.

Een aantal weken geleden lieten we al de fietsen van het nieuwe Team Bahrain-Merida de revue passeren. Een nieuwe ploeg, maar qua materiaal weinig nieuws onder de zon. Bij AG2R-La Mondiale, de ploeg van o.a. Romain Bardet, verandert er wat dat betreft meer. Een bestaande ploeg, maar met een nieuwe fietsleverancier. De ploeg, die afgelopen week Mathias Frank als luxe-knecht binnen heeft gehaald, zal vanaf januari 2017 op fietsen van het Britse merk Factor gaan rijden.

Factor is sinds 2009 bezig in de fiets industrie. Sindsdien kwamen ze al met een paar opmerkelijke fietsen. Zo was er in 2010 de 25.000 (!) euro kostende Factor 001, met schijfremmen. Daarna maakten ze het nóg bonter samen met Aston Martin met de One77 die maar liefst 31.000 moest kosten. De Vis Vires die daarna kwam leek vervolgens een koopje. Sinds 2014 zijn ze bezig met racefietsen volgens het UCI-regelement. Hiervoor was de input van mede-eigenaar en oud-prof Baden Cooke wel noodzakelijk. Daarnaast is ook David Millar verantwoordelijk voor de nodige input, om de fietsen van Factor te maken tot wat ze nu zijn. Het team zal gaan rijden op de Factor O2. Naar eigen zeggen hun meest veelzijdige fiets waarmee je prima over zowel de Alpen als de kasseien kan rijden. Ze claimen een gewicht van 740 gram voor een frameset.

Een jong, nieuw merk voor de mannen van AG2R. Naast de nieuwe frames verandert er meer voor de renners. Afgelopen jaren waren SRAM en Zipp de leveranciers van respectievelijk het schakelmechanisme en wielen. De Factor frames zullen daarentegen worden opgebouwd met een Shimano Di2 groep in combinatie met Mavic wielen. Zoals we bij de fietsen van Bahrain-Merida al zagen heeft SRM een nieuwe crank voor hun vermogensmeter. Deze zal ook door AG2R-La Mondiale gebruikt worden. Tamelijk pikant detail is nog dat het Franse team met de Britse Union Jack op hun fiets zal gaan rijden (zie tweet hieronder).

Factor-AG2R-La-Mondiale-2017-bardet-baden-cooke
Romain Bardet (l) samen de nieuwe fiets en mede-eigenaar van Factor en oud-prof Baden Cooke

 

Factor-O2_Black_DuraAce_front45_IMG_0363

Tags: