De Engelse framebouwer, Saffron Frameworks, maakt (hoe kan het ook anders) stalen frames in Engeland, Londen om precies te zijn. In 2009 begon Matthew Sowter als framebouwer, gewoon omdat dit iets is wat hij echt leuk vindt. Mooie racefietsen van staal, met de hand op maat gemaakt.

De fietsen worden gemaakt op bestelling en helemaal naar wens van de klant opgebouwd. Ook een fitting is onderdeel van het proces. Voornamelijk wordt er gewerkt met Reynolds en Columbus buizen, maar af en toe wordt er ook gegrepen naar Dedacciai en True Temper. Met of zonder lugs, geen probleem voor Matthew. Ook mooi te zien hoe de lasnaden kunnen worden weggewerkt.

Het hele proces duurt bij hem zo’n 6 weken en om je een idee van de prijzen te geven: een Reynolds 631 frame begint bij 1320 Pond. Een Columbus XCR frame begint bij 1950 Pond.

Hieronder een prachtige stalen racefiets gemaakt van Columbus XCR in combinatie met Reynolds 953 buizen. Een dunne 27,2 zadelpen maakt het iets comfortabeler om te toeren. De afmontage is Campagnolo Super Record 2015 en de wielen zijn de Bora Ultra One. De rest van de onderdelen zijn van verschillende merken. Gedeeltelijk interne kabelgeleiding en een hele mooie kleur. Persoonlijk vind ik de Bora Ultra achterwielen nooit zo heel mooi door de ster-spaken. Maar het blijft een mooi fietsje!

saffron-9 saffron-8 saffron-7 saffron-6 saffron-5 saffron-4 saffron-3 saffron-2 saffron-1 safron-framebouwer

Via Saffron Frameworks