La Doyenne, de laatste voorjaarsklassieker, staat voor 2018 gepland op zondag 22 april. Een dag voordat de profs aan de 273 kilometer lange wedstrijd beginnen, is het aan de toerfietsers om zich op het heuvelachtige parcours te wagen. Na de kassei-klassiekers, volgen de heuvelklassiekers waarvan Luik-Bastenaken-Luik traditioneel de laatste is. Sinds 1892 wordt deze klassieker verreden en daarmee behoort het tot de oudste klassiekers op de kalender. Sinds 1908 wordt de koers georganiseerd voor profs. In de jaren daarvoor was het een amateur wedstrijd.

De Luik-Bastenaken-Luik Challenge gaat op zaterdag 21 april van start om 6.30 uur en biedt drie opties als het om de routes gaat. De kortste route is 75 km, gevolgd door de 153 km en de die-hards kunnen kiezen voor de volledige 273 km. Onderweg krijg je de nodige beklimmingen voor de wielen die de liefhebber als muziek in de oren klinken: De Côte de Wanne, de Côte de la Roche-aux-Faucons, de Côte de la Redoute en de Côte de Saint-Nicolas. In totaal zullen 5200 hoogtemeters moeten worden overwonnen door de mannen en vrouwen die voor de volledige afstand gaan.

De challenge over 153 km is goed voor ongeveer 2700 hoogtemeters en ook tijdens de 75 km zal de renner 1200 hoogtemeters moeten verteren. Een GPX-file van de routes wordt een week voor het event via de website gedeeld.

Inschrijven en prijzen
Het bedrag van de inschrijving is afhankelijk van twee factoren. Allereerst de afstand en daarnaast ook de datum van inschrijven. Hoe eerder je erbij bent, hoe hoger de korting. Je hebt alleen vandaag nog om je in te schrijven voor de tot-15-december-korting. Dan betaal je € 5,- minder dan de reguliere inschrijving, die loopt van 16 december tot 6 april. De prijs voor deze reguliere inschrijving is € 30,- (75 km), € 45,- (153 km) en € 55 (273 km). Bedenk je last minute nog dat je mee wil doen aan deze challenge ben je het duurst uit. In dat geval betaal je de volgende bedragen: € 35,- (75 km), € 50,- (153 km) en € 60 (273 km).

In ruil voor dit inschrijfbedrag krijg je een rugnummer, stuurbord en framesticker. Na afloop dien je je stuurbord weer te retourneren en daarvoor krijg je € 5,- borg terug. Onderweg biedt de organisatie een aantal bevoorradingen aan om je energiepijl aan te vullen. Voor de 75 kilometer zal er één bevoorrading zijn. De 153 km heeft onderweg drie bevoorradingen en de renners die voor de gehele route van 273 km kiezen, kunnen onderweg vijf keer stoppen voor bevoorrading.

Meer info via de site van de Luik-Bastenaken-Luik Challenge