Velon is bij wielerliefhebbers bekend van de on-board camera beelden vanuit het peloton of als organisator van de Hammer Series. EY is een bedrijf dat tot voor kort nog niet actief was in de wielerwereld. Het werkt aan digitale services en oplossingen. Deze twee bedrijven werken sinds kort samen zodat ze live data vanuit de koers mogelijk maken.

Live Data
Velon heeft een samenwerking met elf ploegen uit de WorldTour. Deze renners rijden met een kastje aan de fiets waarmee ze op afstand data kunnen uitlezen. In samenwerking met EY wordt het vanaf nu mogelijk om deze data ook live te delen tijdens de uitzending. Dit werd al eens toegepast in bijvoorbeeld de Cadel Evens Great Ocean Road Race begin dit jaar en ook in de Ronde van Vlaanderen was er live data van o.a. winnaar Bettiol zichtbaar voor de kijkers thuis.

Doel van dit alles is om het wielrennen attractiever te maken voor toeschouwers. En toegegeven, ik zit regelmatig te kijken naar een koers waarbij ik me dan afvraag welk vermogen ze op dat moment trappen. Helemaal interessant wordt het dan in combinatie met stijgingspercentage, snelheid, hartslag en cadans. Velon registreerde deze gegevens al van veel renners, om nadien de gegevens te publiceren.

VelonLive App
De gegevens kunnen dus door de producent in beeld worden gebracht zoals in onderstaande video. Maar het is ook mogelijk om via de app VelonLive de renners te volgen. Eerstvolgende race waarbij Velon actief is met hun ‘Live Coverage’ is de Giro d’Italia die komende zaterdag van start gaat. Naast de live data gegevens van renners biedt de app ook een live-ticker en gaan ze zelf via de app de wedstrijd verslaan. Wat mij betreft een mooie vooruitgang en interessante toevoeging bij het kijken naar de koers. Je kan de live tracking ook via de Velon website volgen.

Hier drie screenshots uit de Velon Live app van etappe 4 van de Giro. Hierbij zie je de groepen in de koers en kan je per rijder de data bekijken.

Tags: