Een kleine maand geleden kondigde Strava nogal ingrijpende veranderingen aan. Strava had altijd al de gratis versie en de zogeheten betaalde ‘Summit’ variant. Wat dat betreft verandert er niet zoveel. Sterker nog, de Summit versie van Strava wordt flink uitgebreid. Maar aan de andere kant worden veel functies die eerst gratis waren, overgezet naar de betaalde versie.

Stapje terug?

Ik heb het even op moeten zoeken, maar ik ben in juli 2012 begonnen met het loggen van mijn ritten op Strava. En gezien mijn geschiedenis staat elke kilometer die ik heb gereden ook geregistreerd. Strava is voor mij het middel om mijn jaarlijkse kilometers bij te houden. KOM-hunten heb ik nooit bewust gedaan, maar de segmenten gebruik ik wel regelmatig om mijn eigen resultaten te vergelijken. Vergelijken met mijn eerdere pogingen, en zo nu en dan ook de onderlinge strijd met fietsvrienden.

Door de vernieuwingen van Strava is dit in de gratis versie niet meer mogelijk. Deze versie is behoorlijk uitgekleed als je het mij vraagt. Het sociale aspect is gelukkig onveranderd gebleven en Kudo’s en reacties op indrukwekkende prestaties kan je nog steeds plaatsen.

Uitgebreider Summit aanbod

De Summit versie heeft dus nu een aantal functies van de gratis versie erbij gekregen, maar is daarnaast ook uitgebreid. Als je gaat voor een jaar abonnement betaal je eenmalig € 60,- en heb je toegang tot alle functies. De routebouwer, die ik overigens best veel gebruikte, is alleen beschikbaar in de betaalde versie. Net als analyses op basis van hartslag en vermogen. De routebouwer is wel vernieuwd en het analyseren van je trainingen en de overall trainingslog zijn een stuk professioneler geworden, waarvoor kudo’s!

Strava pakt het vanaf nu naar mijn idee dus een stuk professioneler aan, maar dat gaat wel ten koste van de funfactor als je het mij vraagt. Het laagdrempelige gebruik van gratis versie Strava is een stuk beperkter waardoor ik voor een aantal functies al een alternatief heb gezocht. Ik heb ook het vermoeden dat ik daar niet de enige in zal zijn. De complete lijst met functies en (toekomstige) updates kan je vinden op de website van Strava.

Tags: