Als je mij zou vragen om in één zin de fietsmeting van idmatch Bikelab samen te vatten, zou ik zeggen: half uurtje meten en fietsen en klaar. Dat klinkt misschien een beetje vreemd, maar ik zal het uitleggen.

Het systeem is gebaseerd op een fietstrainer die zichzelf helemaal automatisch kan verstellen, gecombineerd met een camera die draadloos en in 3D je bewegingen volgt en meet. Daarbij wordt een aantal stappen doorlopen:

Stap 1 – invullen gegevens
Stap 2 – 3D lichaamsmeting
Stap 3 – fietsen maar
Stap 4 – kleine persoonlijke aanpassingen

Ik was bij Cube Store in Vlaardingen waar ze de idmatch Bikelab ruimte hebben ingericht met allerlei bijbehorende apparatuur.

Stap 1 – invullen gegevens
Als eerste vul je je gegevens in. Leeftijd, geslacht of je ergens pijntjes hebt, wat voor een soort wielrenner je bent etc etc. Hier houdt het systeem dan rekening mee wat betreft de optimale houding. Je kan je voorstellen dat wanneer je last van je nek hebt, je misschien iets minder diep kan zitten dan iemand zonder nekklachten. Zo wordt uiteindelijk jouw optimale houding gevonden.

Stap 2 – 3D lichaamsmeting
Hier wordt een 3D meting van je lichaam gemaakt. Het meten van je lichaamsmaten gaat met behulp van de Kinect camera van Xbox. Je moet op aangegeven plekken drie poses aannemen en dan leest de camera al je maten. Daarna berekent de computer dit door zodat je een 3D weergave van jezelf hebt. Ook dingen als hoe flexibel je bent worden in deze fase gemeten. Dit is nodig om een uitgangspunt te hebben met welk zadel en stuur je gaat beginnen te fietsen. Ook wordt aan de hand hiervan je crank-lengte aangepast. Er wordt gewerkt met verschillende zadels van Selle Italia en met sturen van 3T. Naast je optimale maat voor de racefiets kan je ook kiezen voor een mountainbike of een tijdritfiets. Aan de muur van de testruimte hangen deze verschillende sturen en zadels. Bij Selle Italia werken ze met een idmatch waarbij elk zadel een combinatie van een letter en een cijfer meekrijgt. De letter geeft de breedte van de zitbeenderen aan en het getal geeft de flexibiliteit in de bekken aan. Bij de sturen van 3T werken ze ook met idmatch waarbij de letter de breedte aangeeft en het getal hoe diep je kan zitten.

Stap 3 – fietsen
Voordat je op de futuristisch ogende rode trainer, die de Smart Bike wordt genoemd, stapt worden het stuur en zadel die worden geadviseerd n.a.v. de waarden die bij de vorige stappen zijn bepaald op de trainer geplaatst.  De trainer heeft drie punten die ingesteld kunnen worden. De crank wordt handmatig afgesteld en het stuur en zadel kunnen automatisch in allerlei richtingen bewegen. Doordat het systeem je draaipunten van je lichaam meet door die Kinect camera, hoef je geen plakkertjes op je lichaam. Je fietst gewoon zoals je altijd fietst, met dat verschil dat de afstelling van de fiets steeds met beetjes wordt bijgestuurd. Hij meet de hoeken van bijvoorbeeld hoe diep je zit en gaat die informatie vergelijken met alle data van duizenden fietsmetingen die in het systeem zit. In combinatie met het algoritme van de `Analysis Software` dat gebaseerd is op wetenschappelijke onderzoeken over het menselijk lichaam en haar bewegingen, worden de aanpassingen gedaan. Daarna past hij bijvoorbeeld je stuurhoogte iets aan zodat je optimaal zit. Vervolgens meet hij alles van je lichaam weer door en komt met kleine aanpassingen totdat je de optimale positie hebt bereikt. Ik heb ongeveer 25 minuten gefietst voordat het systeem mij optimaal heeft neergezet.

Het voordeel van dit systeem is dat je bij een aanpassing niet elke keer hoeft te stoppen met het fietsen, je kan gewoon door blijven fietsen. En voor mij geldt dat hoe langer ik fiets hoe natuurlijker ik op de fiets zit. Als ik ga nadenken dat ik in een goede houding moet fietsen, dan zit ik de eerste minuten erg geforceerd op de fiets. Maar na een tijdje verval ik weer in mijn normale ontspannen fietshouding. Deze houding heeft het systeem ook nodig om een optimale houding te vinden voor je. Wil je bijvoorbeeld eens kijken hoe het fietst met een kortere stuurpen dan gaat dat heel eenvoudig en automatisch, je kan gewoon doorfietsen. Erg fijn!

Stap 4 – kleine persoonlijke aanpassingen
Nu is het wel zo dat ieder persoon uniek is met zijn eigen wensen en voorkeuren. Daarom is het mogelijk om in het systeem een waarde handmatig aan te passen waardoor je de computer overruled. Als voorbeeld: Stel je vind het fijn fietsen om het stuur iets lager te hebben dan bij jou eigenlijk optimaal is, gewoon omdat je dat lekker vind fietsen. Dan kan in het systeem die waarde vastgezet worden en dan wordt de rest van je houding daar weer op aangepast. Op het scherm geeft het systeem ook een marge aan waarbinnen de bikefitter persoonlijke aanpassingen kan doen.

Na het fietsen kan je alle maten uit het systeem halen zodat je eigen fiets exact kan afstellen zoals je zojuist hebt laten meten. De maten zijn wel zo dat je het idmatch Setup System nodig hebt om je eigen fiets af te stellen. Je kan ook de maten in de online Fit Converter kunnen invullen waarna alle afstanden voor je fiets worden weergegeven  zodat je bij een vakantie waarbij je je fiets helemaal uit elkaar hebt gehaald hem op dezelfde manier weer in elkaar kunt zetten.

Naast de fietsmeting worden je voeten ook opgemeten met de idmatch Footmeter en wordt de plaats van de schoenplaatjes bepaald. Deze kunnen er dan met idmatch Cleat Fit tool precies op de plek van je schoen worden gezet.

Deze manier van fietsmeting werkt echt heel fijn, je hoeft voor je gevoel alleen maar te fietsen en het systeem doet de rest. Een hele fitting duurt alles bij elkaar zo’n 1,5 uur, waarbij je eindigt met een compleet afgestelde eigen fiets. En met een prijs van € 149,- is deze fitting ook nog eens erg scherp geprijsd.

Meer info via idmatch