Op de redactie hebben we een aantal gesprekken gevoerd over de titel van dit boek. Een vreemde titel die je op verschillende manieren kan opvatten. Pas wanneer je het boek daadwerkelijk hebt gelezen, is duidelijk wat de betekenis is van de drie woorden die op de kaft prijken.
Het boek bevat een voorwoord en zes hoofdstukken. Het eerste hoofdstuk is een kijkje in de jeugd van Wout. Hoe hij van de atletiek naar de cross is geswitcht en over zijn allereerste cross (in Nederland!) waarbij hij direct op het podium terecht kwam. van Aert is pas op latere leeftijd gaan groeien, en in het begin van zijn carrière was het nog een klein kereltje dat bij voorbaat al verslagen was als hij de gebroeders Sweeck bij de cross zag aankomen. In zijn tweede jaar bij de opleidingsploeg van Telenet-Fidea wist hij pas zijn eerste overwinning te boeken. Als tweedejaars junior won hij de cross in Ruddervoorde. Dat was in dat seizoen de enige cross die Mathieu van der Poel niet wist te winnen. Dat de naam van der Poel in dit boek veel voorbij komt, zal geen verrassing zijn.
Mental coach
In het boek komen de belangrijkste mensen uit het leven van Van Aert aan het woord. Niet alleen zijn vriendin, ouders en schoonouders, die allen een belangrijke taak hebben in het sportieve team van Van Aert. Ook zijn trainers, ploegleider, mental coach, mecanicien en vrienden hebben een belangrijke rol voor Van Aert. In het verleden kampte van Aert lange tijd met faalangst. Zo ging hij vaak op belangrijke momenten de fout in, of liet hij zijn kop hangen als er enige tegenslag was gedurende een cross of in de voorbereiding ervan. De meesten zullen zijn diskwalificatie van het BK 2014 bij de beloften nog wel herinneren na een valste start. De zenuwen namen de overhand en Van Aert schakelde zichzelf uit. Deze terugkerende faalangst is voor ploegleider Niels Albert een de reden geweest om met hem bij een mental coach langs te gaan. Dat dit heeft geholpen blijkt wel uit het palmares dat hij vervolgens bij de beloften en elite bij elkaar heeft gereden. Tijdens deze gesprekken bij de mental coach komt het uiteindelijk neer op de drie woorden waar Van Aert zich mee bezig moet houden.
Het boek is niet enkel het verhaal rondom Wout van Aert en zijn team. Het geeft ook een kijkje in het leven van een professioneel cyclocrosser. Hierin is hij heel open en eerlijk. Zijn gehele warming-up protocol is terug te vinden in het boek, inclusief de vermogens die hij hierbij gebruikt. Ook een schematisch overzicht van zijn hartslagen, vermogens en snelheden tijdens een etappe koers op de weg zijn terug te vinden in het boek. Wat ik persoonlijk ook interessant vind, is hoofdstuk vier: de wedstrijddag. Hierin vertelt hij van minuut tot minuut hoe een koersdag eruit ziet. Wat zijn team allemaal verzorgt zodat hij vooral alleen met de koers bezig hoeft te zijn.
Naast de interessante verhalen is het ook een boek waar enorm veel beeldmateriaal in is te vinden. Hierdoor misstaat het boek ook zeker niet op de koffietafel en is het mooi om gewoon door te bladeren. Klein minpuntje vind ik overigens wel dat hij op enkele foto’s te zien is zonder helm op z’n fiets, al snap ik ook wel dat dit waarschijnlijk alleen voor de foto’s is gedaan.
Wout Van Aert – Ik Fiets Focus
Auteur: Nico Dick
Uitgever: Borgerhoff & Lamberigts
Pagina’s: 144
Prijs: € 24,99