Nadat we contact hebben gehad met Lake voor een test van een paar schoenen was ik in eerste instantie een beetje huiverig. Ik ben iemand die, als het even kan, gesoigneerd op de fiets zit. Mijn beeld van Lake is dat van een oudere toerfietser met een paar Lake schoenen, waarbij de kleurcombinatie vaak nog erger is dan het tenue van Mapei.

Echter had ik misschien wat beter op moeten letten, want de nieuwe modellen van Lake schoenen zijn alles behalve ouderwets en saai! En zo werden er een paar mooie hippe Lake CX 175 schoenen bij ons bezorgd!

Eerste indruk
Zoals gezegd; een paar mooie hippe schoenen. Voorzien van een BOA-sluiting waar tegenwoordig alle grote merken wel mee aan het stoeien zijn. Deze sluiting is tevens de enige sluiting, dus geen extra klittenband of andere vorm van sluiting. De schoen is nauwkeurig afgewerkt, en er zit geen stikseltje los. De tong is voorzien van een lipje dat ervoor zorgt dat hij op z’n plek blijft, en de binnenkant is voorzien van zwarte voering die comfortabel aanvoelt. De losse inlegzool zorgt voor een goed voetbed, met ook ondersteuning op de plaatsen waar dat bij een normale schoen ook gebruikelijk is. In het leren gedeelte van de schoen zitten gaatjes, die opgevuld zijn met zogeheten ‘mesh’, net als de bovenkant van de neus. Qua design hebben ze de schoen afgewerkt met zilver belijning, en logo’s. Niet teveel, wel subtiel en passend! Daarnaast heeft het ook nog een functie, de zilveren lijnen en letters zijn namelijk reflecterend. Slim bedacht! Het is een kwestie van smaak, maar de neus oogt een beetje ‘afgestompt’ waardoor het geheel een beetje lompe uitstraling krijgt.

In de praktijk
Schoenen blijft altijd maar weer een kwestie van passen en meten. Om die reden had ik vooraf mijn zolen opgemeten en de centimeters doorgegeven, en daarbij hebben de mannen van Lake de passende maat gevonden. Vaak schommelt dit tussen de 41.5 en 43. In dit geval kwam de lengte van mijn zool (26.5 cm) overeen met een schoenmaat 42. Dit is ook de maat van mijn reguliere schoen, dus de maatvoering komt goed overeen. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Italiaanse schoenen. Wat betreft de maatvoering hebben ze bij Lake een mooi gedetailleerde tabel gemaakt, die voorzien is van Europese en Amerikaanse maten in verhouding tot de afmeting van je voet in millimeters. Eenmaal de schoenen aan is het een kwestie van het knopje van de BOA-sluiting indrukken tot deze ‘klikt’, en deze vervolgens aandraaien totdat de schoen lekker om je voet zit. En dan bedoel ik ook echt lekker! Het systeem zorgt ervoor dat de druk van de sluiting wordt verdeeld over de gehele wreef van de voet. Waar je bij schoenen met 2 of 3 sluitingspunten nog wel eens extra druk voelt op de plek van de sluiting, is dat in dit geval absoluut niet aan de orde. Voordat ik de schoen had vastgedraaid was ik een beetje huiverig dat de schoen veel te breed zou zijn voor mijn voet, maar eenmaal dicht zit het als gegoten.

De Mesh die aan de zijkant en op de bovenkant van de neus is aangebracht zorgt ervoor dat de wind kan zorgen voor de nodige verkoeling. Prettig bij warm weer, zodat de je voeten niet verstikkend warm worden. In de zool zit geen ventilatie. Wel zitten er onder de hak en bij de neus steunpunten waardoor je stabiel kan staan, en met een gerust hart die paar stappen kan zetten voordat je op de fiets stapt. De zool is een combinatie van fiberglas en nylon; kunststof dus. Echter geen carbon en dat zorgt ervoor dat de schoenen per stuk bijna 360 gram wegen. Ondanks zijn gewicht is de zool wel stijf, en niet buigbaar met als gevolg een optimale kracht overbrenging. De schoen is voorzien van 3 gaten om SPD-SL (of soortgelijke) plaatjes te monteren. Wil je de schoenen gebruiken met speedplay zal er een adapter tussen moeten.

Pluspunten
+ supersnelle sluiting
+ erg goede pasvorm
+ stijf

Minpunten
– Gewicht; aan de zware kant
– Lomp ogende neus

Details
Lake CX 175
Adviesprijs: €149.95,-
Leverbaar in zwart of wit
http://www.lakecycling.com/

Conclusie
De schoenen hebben me erg positief verrast, met name door de BOA-sluiting die ervoor zorgt dat de schoen super om je voet zit. Daarnaast ventileert de schoen prima, en zijn de reflecterende strepen ook slim bedacht! Dat ze wat lomp ogen, is uiteraard een kwestie van smaak. Ze zijn wat aan de zware kant, maar dat is pas aan de orde als je op World-tour niveau koerst als je mij vraagt. Ook de prijs heeft mij positief verrast, want dit is veruit de goedkoopste schoen met een BOA-sluitings systeem. En juist dat systeem zorgt voor de prettige pasvorm. Wat mij betreft zeker een aanrader wanneer je op zoek bent naar een paar nieuwe schoenen voor op de racefiets. Lake heeft haar stoffige imago wat mij betreft van zich afgeschud!

Testpersoon is 1,78 lang, weegt 71 kilo en draagt maat 42 bij regulieren schoenen