Geen enkele fietser ontkomt eraan: het poetsen van je geliefde fiets. Rose heeft een schoonmaakset die je hierbij kan helpen.

De een doet het vol passie en liefde na bijna elke rit, de ander alleen als het echt niet meer kan (vanwege het gekraak waarschijnlijk). Iedereen heeft er zo zijn eigen methode voor. De standaarduitrusting is meestal een emmer met sop, een tuinslang en een spons. Daarmee kom je een heel eind, maar als je fiets echt vies is door nat wegdek, zand en modder, en je ketting en tandwielen goed zwart zijn, is dat meestal niet afdoende. Dan zijn ontvetter en 1 of 2 borstels onmisbaar. Met de ontvetter maak je je ketting, cassette en kettingbladen vrij van olie en smeer. Het grove werk doe je dan samen met een borstel. Voor de rest van je fiets is een andere schone borstel handig. Niet dezelfde gebruiken als voor je ketting, want dan kan je de rest van je fiets ook gaan ontvetten. Die schone borstel is handig om het grove vuil, na natmaken, van je fiets af te vegen. Is het grove vuil eraf, dan is een grote zachte spons ideaal om het karwei af te maken.

Bovenstaande is één manier om het te doen, iedereen heeft zijn eigen aanpak en variatie hierop. De set komt in een netje om alles mooi bij elkaar te houden, en omvat het volgende:

  1. kettingreinigingsapparaat
  2. conisch gevormde borstel met zachte haren
  3. 2-weg borstel met zachte haren en een wat ruwere zijkant
  4. U-vormige borstel met harde haren
  5. smalle harde borstel voor je cassette
  6. harde plastic borstel met kartels

Wat ons meteen opvalt is dat er maar liefst 4 verschillende borstels in de set zitten. De langwerpige conisch gevormde borstel heeft redelijk zachte haren en is heel handig gebleken voor de moeilijk bereikbare plekjes en gaatjes. De 2-weg borstel is voor het wat grovere werk. De U-vormige borstel kan je om een buis heen schuiven zodat je die rondom schoon kan maken. De vierde borstel, die heel smal is met lange harde haren is bij uitstek geschikt om vuil tussen je cassette te verwijderen. Je komt mooi overal tussen. De harde plastic borstel is eigenlijk geen borstel. De kartels zijn bedoeld voor het grove vuil dat je niet goed met een borstel weg krijgt. Hopelijk heb je die niet al te vaak nodig op je racer.

 

Het zijn dus 4 borstels (met haren) en ondanks dat het er best veel zijn vinden wij het toch handig om verschillende borstels voor verschillende delen van je fiets hebben. Zo vonden wij de 2-weg borstel zeer geschikt om je wielen, banden en schijfremmen mee schoon te maken. De U-vormige borstel heeft de hardste haren van alle borstels in de set en dat werkt niet prettig op de gladde lak van onze fiets. Wellicht dat het wel goed werkt voor het schoonmaken van een mountainbike- of crossband, maar voor een racefiets vinden wij hem niet heel geschikt. Wij vinden hem daarom eigenlijk overbodig in de set. Daarvoor in de plaats is een grote zachte spons een beter idee waarmee je mooi je frame kan boenen. De borstel die je gebruikt voor het reinigen van je cassette gebruik je liever niet op een ander deel van je fiets omdat anders alles onder smeer e.d. zit.

Dan is er nog de kettingreiniger. Voor de één een must, de ander moet er niets van weten of heeft het simpelweg niet nodig. Ik gebruik het zelf altijd wel. Het is effectief en snel om je ketting goed schoon te krijgen zonder zelf vieze handen te krijgen. De reiniger van Rose doet zijn werk, maar had wat mij betreft wat eenvoudiger gemogen. Daarmee doel ik op de losse onderdelen binnen in de reiniger. De wieltjes (met losse asjes) en het terugzetten daarvan bij het naderhand schoonmaken van de kettingreiniger zelf kan een beetje een gehannes zijn. Maar zoals gezegd doet hij zijn werk wel goed. Je doet ontvetter in het apparaat, legt de ketting er op de juiste manier in en vervolgens klem je het bovenste deel vast. Door de trappers achteruit te draaien trek je ketting door het apparaat en zie je dat de ontvettervloeistof steeds zwarter wordt. Het vuil komt eraf! Daarna nog een keer met water hetzelfde proces herhalen en hij is helemaal schoon.

Details
Rose Caretec XL
Adviesprijs: € 30,45
Rosebikes.nl

Conclusie
De Rose Caretec XL schoonmaakset is compleet, al zal je het ene onderdeel daarvan vaker gebruiken dan de andere. De kettingreiniger had wellicht iets gebruikersvriendelijker mogen zijn, maar hij doet zijn werk goed. Voor de wielrenner missen eigenlijk nog een grote zachte spons die wij altijd graag gebruiken voor wassen van het frame. De U-borstel die wel bij de set zit vinden wij dan weer minder geschikt voor een racefiets, maar die komt bij een mountainbike of crosser wellicht meer tot zijn recht. Dat allemaal gezegd hebbende, die grote spons heb je waarschijnlijk al en grote kans dat er ook een mountainbike of crosser in je schuur staat. Al met al zijn de items zeer geschikt om je fiets van top tot teen goed schoon te krijgen.

 

Gerelateerd

Tags: