Terwijl het WK wielrennen in Innsbrück nog in volle gang is maakte de UCI de locaties van de komende WK’s bekend. Ok, het duurt nog even, maar in 2021 is die weer lekker dicht bij huis.

In 1998, 2002 en 2012 was dat ook al het geval in resp. Valkenburg, Zolder/Hasselt en wederom Valkenburg. Je mag natuurlijk ook niet verwachten dat het elk jaar om de hoek is, dus het is extra leuk als je zonder al te veel gedoe naar af kan reizen, bijvoorbeeld voor een dagje. Volgens de UCI zal het gaan om een typisch Vlaamse editie, dus dan verwachten wij veel klimmetjes en kasseien.

Bijzonder is ook dat het om het 100e WK gaat. De eerste editie in 1921 was in Kopenhagen, al was dat nog voor amateurs. Wil je niet nog drie jaar wachten, dan hoef je volgend jaar ook niet heel veel te reizen, want dan zal het georganiseerd worden in Harrogate, Yorkshire. Juist ja, in het Verenigd Koninkrijk aan de andere kant van de plas. Uurtje vliegen of 9 uur rijden. Dat is ook nog wel te doen, maar misschien om even voor een dagje heen en weer te gaan. In 2020 zal het WK in Zwitserland nabij het hoofdkwartier van de UCI in de Rhone vallei georganiseerd worden. Ook wist de UCI te melden dat het WK in 2024 eveneens in Zwitserland georganiseerd zal worden, maar dan in het Duitstalige gebied.

De oplettende lezer zal opgemerkt hebben dat 2022 en 2023 nog niet in het verhaal voorkomen, terwijl 2024 al bekend is. De organisatie van het WK in 2022 zal namelijk toebedeeld worden aan een opkomend fietsland. Welk land dat zal worden zullen ze snel bekend maken, geeft de UCI aan. Het is het idee dat het WK om de vier jaar aan een dergelijk land toebedeeld zal worden.

Het WK in 2023 zal volgens een nieuw concept georganiseerd worden waarbij de WK’s van alle disciplines tegelijk in hetzelfde land plaats zullen vinden. Dus dan gaat het om weg, mountain bike (cross-country Olympic, cross-country Marathon en downhill), baan, BMX, Urban Cycling (BMX Freestyle Park, trials en mountain bike Eliminator), para-cycling weg en para-cycling baan, indoor cycling en Gran Fondo. Dat moet toch een feest zijn voor elke fietsliefhebber! De locatie zal te zijner tijd bekend gemaakt worden. Ook dit WK zal om de vier jaar georganiseerd worden, is het idee.

Dus, resumé:
2019 – Harrogate, Yorkshire, VK
2020 – Zwitserland, Rhone vallei
2021 – Vlaanderen
2022 – nog niet bekend (opkomend fietsland)
2023 – nog niet bekend
2024 – Zwitserland