3T verraste met de Exploro, een fiets, terwijl ze juist altijd componenten maakten. Met de nieuwe Strada verrassen ze opnieuw.

De Exploro is een zogenaamde Gravel Plus fiets waar je ook 2,1″ mtb banden op kan monteren, zodat je je niet hoeft druk te maken over zand, gravel of asfalt. De nieuwe Strada kan ook – relatief – dikke banden aan, maar is gemaakt voor de weg. Het is een echte aerofiets, dat zie je meteen aan zijn profiel, maar er kunnen toch 30mm bandjes onder. Op de foto heeft de fiets 28mm Continental GP 4000s erop zitten. Waarschijnlijk ook al breder dan je gewend bent, maar het kan zomaar eens de nieuwe norm worden. Gerard Vroomen, die mede Cervélo oprichtte en ook verantwoordelijk is voor de Exploro, wil de dikkere banden gebruiken voor hun comfort omdat ze door hun omvang heel goed schokken op kunnen vangen. Daarbij is de fiets ook ontworpen om met dikke banden te rijden waardoor de breedte niet meteen nadelig is voor de aerodynamica.

Als je de plaatjes al goed hebt bekeken was het je waarschijnlijk al opgevallen: de 1×11 setup. Vanuit het mountainbiken via gravel is het dan toch “eindelijk” op de weg aangekomen. De argumentatie voor de keuze is aerodynamica. Het bracket is volgens 3T het moeilijkste punt voor de luchtstroom, en door de 1×11 setup kan de voorderailleur weggelaten worden en heb je een blad minder.

De schijfremmen had je waarschijnlijk ook al gezien en die zijn ook geen keuze. De fiets is helemaal op afgestemd: schijfremmen, of je moet een andere fiets kiezen. In de buizen zal je misschien ook wat vormen van de Exploro herkennen. Niet heel raar, want die is ook met het ook op aero gemaakt. En net als de Exploro is ook de Strada aan de prijs: € 3.800,- voor een frameset.

3T Cycling

Tags: