Heb je meer dan een 105-groep nodig? Het is een veel gehoorde vraag en geeft aan waar de Shimano 105 staat in de line-up van Shimano. Ultegra en Dura-Ace staan natuurlijk nog altijd boven de 105-groep, maar 105 schakelt en remt eigenlijk zo goed dat je soms afvraagt of je wel meer nodig hebt. Hoe je die vraag beantwoordt, ligt natuurlijk ook aan je eigen niveau en hoe vaak je op de fiets zit. En een van de mooiere nieuwtjes van afgelopen jaar was misschien wel de nieuwe Shimano 105. We kregen een 105 groepset om eens te kijken en hij ziet er wel erg strak uit! We konden het niet laten om een video te maken. Kijk mee met onze eerste indruk van de nieuwe 105:

Eigen schijfremmen
Als je de ‘oude’ 105 groep naast de nieuwe serie houdt, is het uiterlijk duidelijk veranderd. De 105 heeft minder ronde vormen, is strakker geworden en lijkt nu meer dan ooit op zijn duurdere Ultegra en Dura-Ace broertjes. En dat was voor veel mensen een extra reden om voor Ultegra te kiezen, omdat de “oude” 105 groep er toch minder mooi uitzag. Dat is dus nu ten goede veranderd. Ook is de groep technisch aangepakt, om zo het gat tussen de groepen te verkleinen. Sommige van die veranderingen zijn subtiel, en zijn soms niet eens te zien. Waar wel een grote zichtbare verandering in zit, zijn de hydraulische schijfremmen. Die nu echt in de 105 line-up zitten. Eerder werden de RS505 schijfremmen al vaak gecombineerd met een 105 groep, maar het ontbreken van de 105 cijfers op de hendel en klauwen was toch altijd jammer. En ze hebben het gelijk goed gedaan voor deze nieuwe 105: een compacte hendel, de vorige RS505 hendel was dat namelijk niet. De vorm is gebaseerd op de Ultegra hendel, inclusief het grippatroon op de hendel. Die hydraulische hendel komt ook in twee versies: een kleine en een ‘normale’ versie. De optie voor een kleine hendel is een goede toevoeging voor mensen met kleine handen.

De schijfremmen zelf zijn ook up-to-date. Je krijgt dus een flat-mount klauw en remblokken met ICE-technologie. Naast de schijfremmen heb je natuurlijk ook nog altijd de velgremmen. Die zijn er net als de vorige versie in direct-mount en voor de traditionele montage. Het verschil met de vorige remmen is een net wat strakker design: de ronde vormen zijn vervangen door hoekigere vormen. En het hendeltje om de rem open te gooien, die sluit nu meer naar binnen toe en steekt dus minder uit. Allemaal details die van de grotere broers zijn overgenomen.

Schakelen op Ultegra niveau?
Ook het schakelen is aangepakt om het toch nog net ietsjes sneller te maken. Niet zichtbaar voor het oog, maar in de hendel is het interne schakelmechanisme opnieuw ontworpen. Shimano claimt dat het schakelen op het niveau van de Ultegra zit. Ze geven wel aan dat om dit niveau te halen, het belangrijk is dat je de hendels combineert met de nieuwe derailleurs. De nieuwe achterderailleur is er nu in een shadow-versie, waarbij de derailleur een platter profiel krijgt.

Ook is de derailleur geschikt voor een direct-mount. Grootste verandering bij de voorderailleur is een compacter design, een nieuwe kabelgeleiding en interne kabelafstelling. De kabel kun je nu spannen door een schroefje op de derailleur. Een kabelspanner tussen de kabel is dan niet meer nodig. Door een nieuwe vorm van de kooi geeft de derailleur nu ook ruimte aan bredere banden, die steeds meer worden gebruikt in gravelracers en andere racefietsen met schijfremmen.

Crank en cassette
Het crankstel heeft een ander design. Er is gekozen voor bredere crankarmen en een bredere aansluiting tussen crank en blad. Deze vorm kennen we van de Shimano Ultegra en Dura-Ace. De bredere crankarm moet zorgen voor een lager gewicht en een hogere stijfheid. De crankstellen zijn verkrijgbaar in 50-34, 52-36 en 53-39. Daarmee zijn de verhouding gelijk met die van de vorige 5800-serie.

De verhoudingen van de cassette zijn wel veranderd. Je hebt keuze uit 5 verschillende cassettes. Naast de klassieke 12-25, 11-28, heb je met de 11-30, 11-32 en 11-34 cassettes de keuze voor een groter bereik. Ideaal voor de gravel en adventure-racefietsen. De ketting heeft een SIL-TEC coating die zorgt voor minder wrijving tussen de schakels.

De laatste veranderingen zien we bij de pedalen en de naven. De pedalen zijn door een nieuwe samenstelling met carbonfiber vooral lichter geworden. En bij de naven is de toevoeging van de steekassen in de line-up de grootste verandering. Dit komt natuurlijk door de 105 schijfremmen en de ontwikkelingen van gravelracers. Het vertrouwde cup en conus systeem wordt nog altijd wel gebruikt.

Een fiets opbouwen met 105
Met het nieuwe design en alle technische vernieuwingen lijkt de Shimano 105 klaar voor de komende jaren. En naar alle waarschijnlijkheid zal hij zijn plek in de line-up nog verder verstevigen. De prijs van een groepset is afhankelijk van welke configuratie je kiest maar hij is er vanaf een adviesprijs van € 649,- voor een complete groepset. Wij gaan een fiets opbouwen met deze nieuwe Shimano 105 groep. Hoe en wat is nog niet bekend, maar hou het blog in de gaten om te zien wat we verder gaan doen met de onderdelen.

Meer info bij Shimano

Tags: