Alchemy Aithon Gravel bike | Racefietsblog.nl

Is het racefiets? Is het crossfiets? Nee, het is een gravelbike! Grote kans dat die nog aan je collectie ontbreekt. We zien ze her en daar voorbij komen, dus hoog tijd om er eens beter naar te kijken, en dan is de Alchemy Aithon zeker de moeite waard.

Weer een excuus om je collectie uit te breiden! Naast de fiets voor op de weg, de fiets voor de modder is er nu ook een fiets voor daar tussenin. De gravelbike! We hebben ze dus al een paar keer voorbij zien komen op het internet. Voortgekomen uit de VS waar een aanzienlijk aantal kilometers onverharde wegen; 2 miljoen kilometer! Ter vergelijking; Nederland had in 2007 ongeveer 135.000km aan openbare wegen, maar die zijn verhard. Hoeveel er onverhard is weten we niet, maar veel zal het niet zijn natuurlijk. Je hebt er daar dus eerder wat aan dan bij ons, maar elders in Europa zul je er vast ook goed mee uit de voeten kunnen. En onverhard kan een diep uitgesleten tractorpad zijn, maar ook een glad wegdek met kleine steentjes.

En er zit altijd wel een verhard stuk weg tussen natuurlijk. Wat voor fiets heb je daar dan voor nodig? Een waarmee je makkelijk uit de voeten kan en wat snelheid mee kan realiseren, met voldoende ruimte voor wat dikke bandjes, genoeg comfort voor langere ritten, wat stabieler dan een echte racefiets maar je moet er ook een beetje mee kunne gooien en smijten. Dan pak je toch een crossfiets zou je zeggen? Dat kan, maar toch kan het allemaal wat specifieker.

Maar wat maakt een gravelbike dan zo anders dan die race- en crossfiets? Niet heel veel, de fiets zit er precies tussenin. Iets hoger bracket dan bij een racefiets, maar lager dan een crossfiets. Er is meer ruimte voor dikkere banden en modder, maar ook hier er tussenin. Moet je daar dan echt een extra fiets voor aanschaffen? Niet echt eigenlijk. De paar gravel races die er bestaan worden ook op crossfietsen gewonnen. Misschien dat het nog iets voor de profs kan worden voor Parijs-Roubaix, waar ook nog wel eens een crossfiets ingezet wordt.

Om toch nog even te laten zien hoe zo’n gravelbike er dan uitziet, dachten we om het maar meteen goed te doen met deze Alchemy Aithon. Volledig gefabriceerd in Colorado. Kost een paar natuurlijk, maar dan heb je ook wat.

Alchemy Aithon Gravel bike | Racefietsblog.nlAlchemy Aithon Gravel bike | Racefietsblog.nlAlchemy Aithon Gravel bike | Racefietsblog.nlAlchemy Aithon Gravel bike | Racefietsblog.nlAlchemy Aithon Gravel bike | Racefietsblog.nlAlchemy Aithon Gravel bike | Racefietsblog.nlAlchemy Aithon Gravel bike | Racefietsblog.nlAlchemy Aithon Gravel bike | Racefietsblog.nlAlchemy Aithon Gravel bike | Racefietsblog.nlAlchemy Aithon Gravel bike | Racefietsblog.nl

Foto’s van Alchemy en Bikerumor.com

Tags: