Het is maandag en dat betekent rustdag in de Tour de France. Mathieu van der Poel en zijn ploeggenoten van Alpecin-Deceuninck doen hun koffieritje vandaag in een bijzonder tenue. De ploeg komt met een speciaal shirt als eerbetoon aan Raymond Poulidor, de opa van Mathieu van der Poel. Het shirt heeft de kenmerkende gele en paarse kleuren waarin hij vroeger zijn koersen reed.

Poupou was geliefd

Raymond Poulidor (Poupou) was een geliefd coureur in de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw. Hij stond maar liefst veertien keer aan de start van de Tour de France, en acht keer stond hij in Parijs op het podium. Maar het meest bijzondere is toch wel dat hij ondanks al deze uitslagen nooit de gele trui heeft gedragen. Ondanks zijn bijnaam ‘Eeuwige Tweede’ won Poulidor in zijn carrière in totaal 153 wedstrijden.

De negende etappe van deze Tour de France startte in het dorpje Saint-Leonard-de-Noblat, de woonplaats van Poulidor en dat maakte het voor familie Van der Poel een emotionele dag. Tijdens deze etappe droeg team Alpecin-Deceuninck al een speciale broek, met een verwijzing naar de gele en paarse kleuren van het tenue waarin Poulidor vroeger rondreed. En vandaag op de rustdag fietst het team dus rond in een speciaal fietsshirt, allemaal als een eerbetoon aan de inmiddels overleden Raymond Poulidor.

Het shirt en het goede doel

Het fietsshirt is een kopie van het blauwe shirt waarin de renners van Alpecin-Deceuninck normaal gezien fietsen, maar dan nu in de kleuren geel en paars. Op de voor- en achterkant van het shirt staat ‘Merci Poupou’ en verder staan alle sponsors op dezelfde wijze op het shirt. Voor de liefhebber is het fietsshirt voor heren en dames te koop voor een schappelijke prijs van € 89,-. Je kan trouwens ook kiezen voor een meer casual shirt en ook nog voor een t-shirt met afbeeldingen van Mathieu en z’n opa in het tenue. Zelf zou ik voor het fietsshirt gaan. Je support met de aankoop het Merci Poupou project die verschillende goede doelen ondersteund.

Voor die goede doelen worden de fietsbroeken waarin het team tijdens de negende etappe reed, de fietsshirts waarin het team op de rustdag fietst en nog een aantal andere items worden verkocht in een veiling.

Meer info via vind je op de speciale website van Merci Poupou.