Wereldkampioene Annemiek van Vleuten is een trainingsbeest. Dat weten de meeste van ons ondertussen wel. Halverwege januari kwam daarvoor nog wat extra bewijs, want in de eerste twee weken van dit jaar stond ze nummer twee in de ranglijst van profs met de meeste trainingskilometers. Ze reed 2636 kilometer en moest alleen Egan Bernal voor zich laten.

Om zichzelf te blijven prikkelen ging ze net als vorig jaar mee met het trainingskamp van de mannen. Dat is 1800 kilometer fietsen in 9 dagen en meer dan 32000 hoogtemeters overbruggen! Voor de mannen pittig, maar natuurlijk ook voor Annemiek.

Van het trainingskamp hebben ze een video gemaakt. De beelden worden afgewisseld met gesprekken met de mannen. Mooi om te zien dat de mannen echt met respect over Annemiek spreken. De video is onderdeel van de serie What It Takes, waarin ze laten zien wat voor werk er allemaal nodig is om later in het seizoen als eerste over de streep te komen. Na deze video volgen er dus nog meer.

Mooiste moment voor mij van aflevering één is het punt waarop Annemiek bergop moet lossen. Bij de meeste zal de moed in de schoenen zakken. Maar Annemiek gaat op haar eigen tempo door. En als de mannen bergop wat rusten en wat eten, rijdt Annemiek zonder wat te zeggen gelijk door om wat voorsprong te pakken voor de volgende klim. Als dat geen inspiratie is om bij je volgende trainingsrit er een tandje erbij te doen, dan weet ik het ook niet meer.