Nog niet zo lang geleden waren we op bezoek bij Origine Cycles in Noord-Frankrijk. En als je aan de wielerliefhebber vraagt waar Noord-Frankrijk om bekend staat is het antwoord kasseien. Tijdens ons bezoek aan de fabriek, hebben we ook de fietskleding aangetrokken en zijn we op de gravelbike gestapt voor een mooie tocht door Noord-Frankrijk. Want naast kasseien blijkt er daar net over de grens met België ook een schat aan gravelpaden te liggen.

Parc naturel régional Scarpe-Escaut

De fabriek van Origine staat in het Franse dorpje Rouvignies dat aan de rand van het nationaal park Scarpe-Escaut ligt. Dat zegt je misschien in eerste instantie niet zoveel, maar midden in het park ligt Trouée d’Arenberg dat je ook kan kennen als het Bos van Wallers. Een van de zwaarste en meest beruchte stroken uit Parijs – Roubaix. Nu ligt deze regio vol met kasseistroken, maar het nationale park blijkt ook een walhalla voor gravelaars. Tijdens onze rit stond de fotograaf vooral op de kasseistroken maar geloof me, de gravelpaden zijn er echt!

We rijden vanaf de fabriek via de eveneens markante kasseistrook van Pont Gibus richting het nationale park. De omgeving is zeker eind februari, aan een kant best troosteloos. Een typische Noord Franse uitstraling van grauwe dorpjes en eindeloze open vlaktes waar de wind vrij spel heeft. Al rijdend komen we al snel tot de conclusie dat Noord Frankrijk niet de meest vrolijke omgeving is, en zeker met dit weer is het geen mooi visitekaartje. En toch is het er fantastisch gravelen, want als we van de grote weg het bos indraaien loopt het gravelpad tot zover je kan kijken.

Eindeloos gravelen, kasseien en mijnterrils

We rijden voor mijn gevoel zo’n 3,5 kilometer strak rechtdoor over een glooiend gravelpad als we linksaf een kasseistrook opdraaien. Na twee keer goed kijken, blijkt dat we midden op de kasseien van het Bos van Wallers rijden. Ook met een gravelbike zijn deze overigens niet prettig, maar wel een stuk aangenamer dan met een racefiets. Als we aan het eind rechts verder het bos in gaan, volgen er wederom erg mooie gravelpaden die worden afgewisseld met een paar single tracks die lijken gemaakt voor de gravelbike.

Door de regenachtige omstandigheden is het wel een beetje oppassen want het is lekker glibberen. De route wisselt bekende en minder bekende kasseistroken af, met lange gravelpaden en klimmetjes over de verschillende mijnterrils die in het park liggen. We rijden een flinke lus rondom een meer, staan aan de rand van de mijnterrils en als we alweer terugdraaien kruisen we wederom het Bos van Wallers, maar dan vanaf de andere kant.

Back to the Origine

Op zaterdag 31 augustus 2024 organiseert Origine voor de derde keer hun gravelride: Back to the Origine. Waar wij al onder de indruk waren op een grauwe vrijdagochtend, zal het op een zomerse zaterdag in augustus nog mooier zijn om hier te fietsen. Als we de werknemers van Origine mogen geloven is dat een zekerheid. En ik kan me daar wel een goeie voorstelling van maken met de mooie gele zonnebloemvelden, de eindeloze gravelpaden en bekende kasseistroken. Dit lijkt me een hele mooie mix voor een heerlijk gravel evenement als je mij vraagt.

Het evenement is gratis, al moet je wel aanmelden omdat er wel een limiet aan het aantal deelnemers zit. Je kan kiezen uit routes van 70 km, 100 km en 170 km die je vooraf per GPX zal ontvangen. De start is vanaf 8 uur in de ochtend. Daarnaast kan je starten vanaf de Origine fabriek in Rouvignies of in het Belgische Antoing. Deze twee plaatsen zijn tevens de verzorgingsposten waar alle routes langskomen en je je bidon kan vullen en wat kan eten. De 170 km route komt twee keer langs de fabriek, en kent dus ook twee bevoorradingen. Voor deelnemers uit Nederland en Vlaanderen is Antoing qua startlocatie de makkelijkste. Hier is een grote parkeerplek en naderhand ook ruimte om te douchen.

Inschrijven kan op de website van Origine, waarbij je op voorhand ook aangeeft welke afstand je gaat rijden en waar je gaat starten. Dit is overigens ook een mooi moment om even een blik te werpen in de fabriek van Origine omdat het evenement samenvalt met de Open Deuren dagen van het bedrijf. Je kan dus met eigen ogen zien, wat wij eerder al in de Origine fabriek mochten bekijken.