Festka en Matt Stanbury zijn geen onbekenden van elkaar. Matt rijdt al jaren rond op een Festka racefiets en misschien dat je hem dan ook beter kent als Glörious zoals hij zichzelf noemde op Instagram. Zijn account gaat nu verder onder de naam Rock_n_donuts, maar dit is nog steeds dezelfde grafisch ontwerper en fietsverslaafde Matt. Het plan was dat Matt een T-shirt voor Festka zou ontwerpen maar toen Matt aangaf dat hij een gravelbike ook wel zag zitten werd het plan vrij snel gewijzigd. De fiets van Festka en het design van Matt vormen samen The Donut Machine.

Limited frame met oplage van 9 stuks

Voor Matt was het al snel duidelijk hoe het geheel eruit zou gaan zien. Pop-art was in het verleden een soort parodie op de serieuze kunststromen met vooral opvallend felle en gewaagde kleuren. Dit staat voor hem gelijk aan de tegenstelling van donuts en de racefiets. Twee dingen waar hij heel vrolijk van wordt en die misschien wel lijnrecht tegenover elkaar staan.

Het design heeft de primaire kleuren rood, blauw en geel naast nog een beetje wit. Op het frame zitten vooral veel bolletjes zoals je dat ook veel ziet bij Pop-art. Op de bovenbuis staat in knalrode letters ‘Donuts’ te lezen en op de voorvork zie je ‘no cake no glory’. In totaal zijn er tien van deze framesets, waarvan Matt er zelf ook één heeft. Daar hoef je niet heel lang voor te rekenen om erachter te komen dat er negen op de markt komen. Via de website van Festka kan je een mail sturen als je geïnteresseerd bent om een frame te kopen.

De bijzondere Festka Scout van Matt is net als Matt zelf een opvallende verschijning. Dat komt deels door het design, maar ook de verdere opbouw van de fiets is niet alledaags. Bijvoorbeeld de 6-spaaks wielen van Bike Ahead Composites en de zadelpen en het zadel van Björn Cycles. Daarnaast is hij afgemonteerd met een Campagnolo Ekar groepset en Pirelli gravelbanden.

Frame of complete bike?

Als je zelf een Donut Machine wil rijden, zal je toch wel aardig in je buidel moeten tasten. Een frame kost € 7790,-. Daarvoor heb je een carbon Scout frame, met Columbus voorvork en Cane Creek balhoofd. Festka biedt ook de mogelijkheid voor custom geometrie, maar dan kan je er wel vanuit gaan dat de prijs nog verder zal stijgen.

Als je een complete fiets wilt bestellen zal deze samen met Festka worden samengesteld. Dit is afhankelijk van de beschikbaarheid van de onderdelen. Als uitgangspunt biedt Festka drie opties aan. Dit begint bij een Festka Scout met SRAM Rival AXS 1X12 groepset en Mavic Allroad SL wielen voor € 10.690,-. De duurste optie is de Scout met SRAM Red AXS en Enve wielen. Deze heeft een prijskaartje van € 14.990,- al kan je hier in overleg dus nog wat aan wijzigen.

Alle details kan je vinden op de website van Festka.